Vi griner ikke ad hinanden, men med hinanden

Tekst og foto: Beatrice Gamborg og Ida S. Aagaard

”Alle kan være med, synes jeg, netop hvis man har diverse skavanker,” siger Inge og fortæller, at hun startede til seniorsvømning i januar 2022. Hun startede, fordi hun havde betændelse i skinnebenet og gerne ville dyrke motion, der var skånsom for kroppen. Inge valgte at fortsætte med seniorsvømning efter betændelsen var væk, fordi hun var glad for motionsformen og for at være en del af holdet. På holdet mødte hun Birgit, som har været seniorsvømmer siden hun gik på pension. Hun fik det nemlig anbefalet af en fra sit arbejde, og hun fortæller, at hun glæder sig til hver gang. 

Hvorfor svømning når man er senior? 

Svømning er mere end bare plask i vand, og er for begge kvinder også en god måde at få overskud til alt det andet, der skal nås i løbet af ugen. For Birgit betyder det fx, at hun får mere energi til at hjælpe og besøge sin mor og børnebørn.  

Foruden den ugentlige vandgymnastik mødes holdet en gang i måneden og drikker kaffe sammen efter træningen. ”De andre år jeg har gået, har jeg mødtes med nogle af pigerne, hvor vi har spist frokost sammen og sådan noget,” fortæller Birgit. Hun nyder at kunne tale med andre i samme livssituation. Blandt sine medsvømmere gemmer sig guld både i form af gode råd og muligheden for at lukke luft ud blandt ligesindede. 

En lettelse, da lægen sagde stop 

De fleste kender til, at man nogle gange skal spejde langt efter motivationen for at dyrke motion. Inge og Birgit mener, at det er afgørende at finde en motionsform, som man er glad for og synes er sjov. Ligesom de selv oplever det. Inge fortæller, hvordan hun tidligere har løbet, men siger, at ”jeg har hadet at løbe! Det var så fedt, den dag lægen sagde, at jeg ikke måtte løbe mere. Godt, tak,” griner hun.  
Netop det, at det er en skånsom motionsform, ser de begge som en klar fordel ved svømning. For dem betyder det, at man ikke skal være bange for at skade kroppen, og at man sagtens kan være med på trods af skader og skavanker.  

Kom som du er 

Birgit fortæller om en kvinde på holdet, som har en dårlig skulder og derfor ikke kan løfte skulder og arm særligt meget. ”Hun har lidt svært ved at svømme og kan ikke holde balancen, men hun kan sagtens være med til det her.” Sammenholdet til træningen betyder meget for, at alle føler sig velkomne. ”Der er ingen, der giver stilkarakter,” fortæller Inge og lægger vægt på, at uanset hvordan man ser ud, om man er vant til at bevæge sig eller har en skade, så kan man være med. ”Vi griner ikke ad hinanden, men med hinanden,” ler hun.   

”Man bliver lynhurtigt en del af det” siger Inge, og begge fortæller, at de fra start har følt sig velkomne på holdet. De håber sådan, at man, selv hvis man føler sig usikker på sin krop, sin kunnen eller hvis motion føles uvant, giver svømning som senior en chance. Birgit har igennem årene set mange forskellige niveauer og folk af forskellige aldre, nogle er dårligt gående, kan ikke svømme så godt, er opererede, har stomi osv., og hvor alle har været glade for træningen. 

Vi drikker også kaffe og spiser kage 

Mange af holdene har været så glade for det fællesskab, de har, at deltagerne selv arrangerer hygge efter træningen. Her får de ofte en tår kaffe og en bid kage, frugt eller lignende og en god snak med hinanden. Det hold, Birgit og Inge går på, gør det en gang om måneden, hvor andre hold gør det oftere. 

FAKTA: 

  • Er du pensionist over 65 år, så kan seniorsvømning i Folkesundhed Aarhus, Aarhus Kommune være noget for dig. 
  • Seniorsvømning foregår i flere forskellige svømmehaller i Aarhus. 
  • Træningen er en blanding af flere forskellige former for motion, men de foregår alle i vandet. Det kunne fx være vandgymnastik, Aqua jogging og motionssvømning. 
  • Selve undervisningen er gratis, og du skal selv købe entrebillet til svømmehallen. 
  • Har du lyst til at stå for træningen, er det også muligt at være frivillig instruktør.  
  • Vil du vide mere om træningen, vil du være frivillig eller vil du tilmelde dig, kan du kontakte Andrea på tlf. 41 85 51 29 mandage og onsdage fra kl. 13.00 - 14.00. 

Du kan læse mere om seniorsvømning her