Gå til hovedindhold
Træning

“Jeg kombinerer transport og sundhed” 

Hun hopper helst på cyklen, når hun skal rundt. Hvis hun starter bilen, er det af praktiske grunde som tidsbekneb eller afstand. Mød Anne Grethe Borghelt, for hvem bæredygtighed og klimafokus er blevet en integreret del af hverdagen både i transport, rejser og køkkenet.

  • Læs op

Indhold

    Tekst og foto: Jannie Lindberg Sundgaard 

    Der er lyst og venligt i køkkenalrummet hos Anne Grethe Borghelt. Her sidder hun gerne og nyder en kop kaffe og kigger ugeavisen eller Vital igennem for inspiration til arrangementer, ture og andre spændende ting, der foregår i Aarhus.  

    “Det hele står jo her - hvad der sker og hvor, og avisen er gratis. Jeg har ikke abonnementer på alt muligt, jeg benytter mig af de ting, som allerede er tilgængelige,” fortæller Anne Grethe.  

    En tanke, som går igen i mange af de ting, hun gør. Og noget, som er godt både for økonomien og klimaet. 

    Sund transport 

    “Vi er privilegerede med mange indkøbsmuligheder tæt på, hvor vi bor. Jeg cykler stort set altid, når jeg er ude at handle og kører gerne flere gange for at have det hele i stedet for at tage bilen.” 

    Når bilen alligevel en gang imellem kommer med på indkøb, er det af praktiske grunde så som indkøb til et større arrangement, eller fordi den travle kvinde har brug for hurtigt at kunne komme frem og tilbage fra nogle af de mange aktiviteter, hun er engageret i. 

    “Jeg kan godt lide at kombinere det praktiske med sundhed. Det har jeg uden tvivl med mig fra min uddannelse som kostvejleder. Jeg har ikke et dyrt fitness abonnement, men går næsten dagligt en tur en halv times tid eller tager cyklen. På den måde får jeg både motion, frisk luft og er god ved klimaet. Jeg er så heldig, at vi bor tæt ved vandet, og Risskovstien kører jo lige ind til Aarhus, så det er både let og smukt at komme frem og tilbage fra byen.”  

    Ud i det blå 

    Anne Grethe og hendes mand er vant til at rejse. Siden corona gjorde sit indtog i verden er rejserne dog foregået i Danmark.  

    “Vi har ikke fløjet i flere år og selvom det var corona, som satte en stopper for det, så er det også bedre for klimaet at lade være. Vi plejer at rejse til Tyskland med nogle naboer og cykle dernede, men de seneste år har vi i stedet cyklet i Danmark. Turen er både gået rundt om Isefjord på Sjælland, Samsø rundt og Fur-Mors rundt. Det er en helt anden måde at holde ferie på, når man cykler. Det er jo motion, oplevelser og transport på én gang. Særligt fra turen på Fur mindes jeg det bakkede terræn og vejen ud til Fur Bryghus i stiv kuling, men vi kom frem.” 

    Undgår madspild 

    Men det er ikke kun transporten, Anne Grethe har i fokus, når hun tænker bæredygtighed. At undgå madspild spiller også en stor rolle. 

    “Jeg er blevet mere bevidst om at holde øje med tilbud og gule priser (varer, der nærmer sig sidste salgsdato) og kører gerne i flere butikker efter mine varer. Så fryser jeg fx frugt, grønt og brød ned i mindre portioner og tager det op lidt ad gangen. Det er både godt ift. madspild og er en mere økonomisk måde at handle på. Jeg plejer at sige: start i din egen husholdning og med dig selv, og hvis alle gør det, så kan det blive til noget stort.” 

    Tidligere havde familien køkkenhave, i dag er det et stort jordbærbed og krydderurter til fx suppe, som Anne Grethe dyrker. 

    “Du kan lave en skøn grøntsagssuppe ud af grøntsager, som nærmer sig sidste brugsdato, og krydderurterne tilføjer ekstra smag. Det er en god måde at få tingene brugt op i stedet for at smide det ud.” 

    Og så er der jo netop lige det med affaldssorteringen i Aarhus. 

    “Da børnene var små, havde vi høns i haven, og de fik køkkenaffaldet at spise - spegepølseenderne var de helt vilde med. Så brugte vi til gengæld hønselortet som gødning i haven. Dog fortyndet en del med vand. Jeg har stået og rørt i mange spande for at lave en god gødningsblanding,” griner Anne Grethe og fortsætter i en mere alvorlig tone:  

    “Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor vi i Aarhus ikke har sortering af køkkenaffald, som man har så mange andre steder i landet. Det føles som et spild at stå og smide grøntsagsskræller osv. direkte i restaffaldsspanden. Det burde der virkelig blive gjort noget ved.” 

     

    Om Anne Grethe Borghelt 

    • 70 år og pensionist. 
    • Bestyrelsesmedlem i Ældrerådet. 
    • Laver undersøgelser for bl.a. Danmarks Statistik. 
    • Frivillig aktiv i mange sammenhænge bl.a. som ReThinker, synger i kor, læser med to-sprogede børnehavebørn og går med Aarhus Fodslaw. 

     

    Temperatur sensor

    Som et forsøg har Aarhus Kommune sat 40 sensorer i asfalten på seks cykelruter. Sensorerne måler stiernes temperatur. Du kan tilmelde dig forsøget og modtage cykelopfordrende sms'er på kolde dage. Læs mere og se kort over ruterne https://www.aarhus.dk/borger/trafik-og-parkering/trafik/paa-cykel-i-aarhus/sensorer-i-cykelstier/?fbclid=IwAR059nTdX7nNYiF28xn8yjxNFjAw-wwOBBr6LbGa8fMxQCCLHvRH1wiaFCg 

     

    Sidst opdateret: 8. november 2023