Gå til hovedindhold

Har du sanset dit æble i dag?

Vores sanser er ret gode til at registrere det, der sker omkring os. Men meget af tiden er sanseindtrykkene noget, der
sker ubevidst. Vi bruger simpelthen ikke vores hjernekapacitet, hver gang vi skal spise noget. Derfor er det en rigtig god idé at smage efter og snakke om, HVORDAN maden smager.

  • Læs op

Indhold

    Et æble, én sans ad gangen

    En øvelse, du kan lave alene eller sammen med andre, er at spise et æble med én sans ad gangen. Forestil 
    dig, at du skal italesætte oplevelsen af et æble for én, der aldrig har smagt æble før:

     

    1.
    Stil et helt æble på et skærebræt midt på bordet.

    2.
    Start med synssansen. Prøv at forklare udseendet af æblet med så̊ mange nuancer som muligt: Hvis du skulle fortælle en mand fra Månen, som aldrig har set et æble før, hvordan æblet ser ud, hvad ville du sige?

    3. 
    Fortsæt derefter med følesansen: Hvordan føles æblet med fingrene, på kinden og inde i munden? Prøv at sætte ord på følelsen. Hvad minder det om? Hvad er forskellen på skræl og frugtkød?

    4.
    Fortsæt med lugten: Hvordan lugter æblet, når du holder dig for næsen, mens du tager en bid? Når du slipper igen, og når du er færdig med at tygge? Hvad minder lugten dig om? Hvilke billeder ser du for dig, og hvor drømmer du dig hen?

    5.
    Fortsæt med lyden: Hold dig for ørerne, mens du spiser et stykke æble. Hvordan lyder det, når du tygger æblet? Overvej, hvad lyden minder dig om, og om der er forskel på først og sidst i tyggeprocessen? Prøv at spise et stort og et lille stykke, og overvej, om der er forskel på lyden af de to stykker. Hvad sker der, hvis du tygger hurtigt eller langsomt? Er der forskel på, om æblet er med eller uden skræl?

    6.
    Til sidst smagen: Hvilke grundsmage er til stede? Er der forskel på skræl, frugtkød og kerner?

     

    Tip
    Denne leg kan laves med al mad. Prøv fx at være barnligt undersøgende på en ristet hotdog. Skil den ad og undersøg, hvordan de enkelte dele føles, lyder, dufter, smager og ser ud

    Sidst opdateret: 15. november 2023