Gå til hovedindhold
Mental sundhed

Klumme: “0 kr. Det går lige, O.P. op”!  

Indenfor psykologien ser man flytning som stressor på lige fod med andre tabsorienterede livsbegivenheder.

  • Læs op

Indhold

    Af: Lene Dernert, psykolog Folkesundhed Aarhus 

    “0 kr. Det går lige, O.P. op”! Ordene faldt tøvende fra manden i det firma, der skulle bistå med opløsningen af min fars hjem. Aftalen var, at hver gang firmaet så noget af værdi, skulle det indregnes således, at slutbeløbet ville blive et betragteligt plus i mit favør. Nu gik regnskabet i nul samtidig med, at Arne Jakobsen sofaen og PH-lampen ændrede status til kopivarer. 

    Som pårørendepsykolog i Folkesundhed Aarhus indgår jeg dagligt i samtaler om flytning grundet sygdom, tab af ægtefælle eller andre forandrede livsomstændigheder. Dette indebærer mange ambivalente overvejelser og overvindelser. 

    Den første tanke om flytning til en mere aldersvenlig bolig er skøn, idet man bliver fri for have-/husarbejde samt børneværelser, der ligger øde hen på rad og række. Måske er en flytning ligefrem forbundet med geografisk nærhed med børn og børnebørn.  

    Aldrig så snart disse besnærende tanker er tænkt, opstår der en næsten uovervindelig barriere. Dels af praktisk art ift. økonomi, hussalg, bøvl og besvær. Dels af psykologisk art, der truer med at en flytning slet ikke når at blive en realitet, før det er for sent.  Indenfor psykologien ser man flytning som stressor på lige fod med andre tabsorienterede livsbegivenheder. 

    Der er tre vigtige begrebet i den sammenhæng at være opmærksom på: 

    GIV SLIP på ting, gaver, arvestykker, souvenirs, fotos mm. Eftersom vi knytter følelser til ting. har de høj affektionsværdi. Fortrydelsen lurer og desillusionen er stor, når yngre generationer ikke ønsker at overtage ballasten. Det er ingen tilfældighed at selvhjælpslitteraturen vrimler med oprydningsguru’er samtidig med at minimalizing og downsizing går hånd i hånd med den grønne og bæredygtige tidsånd. 

    IDENTITET er vores fortælling om os selv – vores selvopfattelse og sociale selvforståelse. Når vi giver slip på det gamle og velkendte, hvem er vi så?  Og hvad er det for en fremtid vi ser ind i? Det er forståeligt, at forandringer i selve en persons kerne virker stærkt uroskabende, og at man tyer til ”det behageliges forrang.” Ikke at flytte (sig) virker behageligt, men måske er det klogere at handle med rettidig omhu. 

    MOD er altafgørende. Vi synes at være skeptiske overfor nyt, som vi ser som utrygt i modsætning til det trygge gammelkendte. Hellere tøffe rundt i et par udslidte sutsko, fremfor at komme ned i de nye stive laksko; de klemmer og gør ondt – i starten. Når man fatter mod til at flytte fysisk og mentalt, indfinder belønningen sig i form af lethed, frihed, nærvær og sande værdier. 

    Jeg har tilgivet oprydningsfirmaet, at de franarrede mig al arvegodset. Nu læner jeg mig op ad den anerkendte Psykolog Knud Ramian, der har beskæftiget sig meget med emnet. Han pointerer vigtigheden af: ”at handle, mens det er for tidligt vel vidende, at man måske ikke lægger mærke til, hvornår det er blevet for sent.” 

     

      

     

     

    Sidst opdateret: 8. november 2023