Linser hitter på plejehjem

Tekst og foto Maria Bach Ekermann 

Bælgfrugter som tørrede linser, bønner og ærter er blevet en fast del af menuplanerne på de aarhusianske plejehjem i de seneste år. Fødevarestyrelsens generelle kostråd anbefaler flere bælgfrugter og mindre kød på tallerkenen. Og så presser de generelle prisstigninger på kød og mejeriprodukter plejehjemskøkkenerne til at tænke i billigere alternativer. Med andre ord: bælgfrugterne er kommet for at blive, og det er godt, synes Tina Steen Godsk og Pia Dannemand Simonsen, ernæringsassistenter på plejehjemmet Augustenborggade: 

"Bælgfrugter er smagsneutrale, billige og indeholder rigtig mange proteiner, som er vigtige for vores beboere. Jeg synes, at vi lykkes rigtig godt med at lave nogle grønne retter, som vores beboere er glade for," fortæller Tina Steen Godsk. 

 

Det skal smage godt  

Pia Dannemand Simonsen var dog ikke begejstret, da bælgfrugten for alvor gjorde sit indtog i køkkenet. ”Jeg syntes, det var synd for de ældre. Kan vi virkelig være det bekendt? Men sådan tænker jeg slet ikke mere. Jeg er blevet udfordret fagligt, men efter jeg har lært bælgfrugten at kende, må jeg bare sige, at vi virkelig kan lave nogle gode og smagfulde retter, som vores beboere synes smager vildt godt,” fortæller hun.   

Tina Steen Godsk tilføjer, at linserne især hitter hos beboerne, fordi konsistensen bliver helt perfekt. “Det er noget, som beboerne har let ved at tygge og spise. Også dem der har problemer med at tygge og synke maden ordentligt. Det er utroligt vigtigt, at konsistensen er rigtig, og der har linser og især linsemel været en kæmpe øjenåbner.”  

At sætte smagen i centrum har været en naturlig del af den grønne rejse i køkkenet på Augustenborggade. De smagløse bælgfrugter kræver et øget fokus på brugen af krydderurter og krydderier, og ved at have en krydderhave tæt ved køkkenet er det nemt for de to ernæringsassistenter at få den gode smag frem i retterne.   

 

Beboerne skal bestemme  

Ud over at sikre den rette ernæring til beboerne, er det vigtigt for de to ernæringsassistenter, at de er med til at bestemme, hvad der skal på menuen. ”Vi oplever, at vores beboere har stor forståelse for, at vi både skal passe på vores CO2-regnskab og tage højde for stigende priser. De vil gerne være med til at hjælpe”, fortæller Tina Steen Godsk.  

Både Tina Steen Godsk og Pia Dannemand Simonsen glæder sig til at dygtiggøre sig endnu mere i det grønne køkken i 2023.   

Kom med de to ernæringsassistenter i køkkenet

https://youtu.be/pgyNCWwnHtQ