Gå til hovedindhold
Kronisk sygdom

Høretab: Du er ikke alene

Dorte har lige fået nye høreapparater, og det højner livskvaliteten betydeligt. Vejen gennem systemet kan godt virke svær og lang. For Dorte hjalp det at være åben, vedholdende og søge sparring

 • Læs op

Indhold

  Tekst og foto: Anja Ziegler

  Dorte er 51 år og har haft nedsat hørelse på begge ører, så længe hun kan huske. Hun har et såkaldt kompliceret høretab, hvor hun har et større høretab på det ene øre end det andet. Høreapparater
  kan være dyre at købe, og når du får høreapparater af det offentlige, har du ikke krav på de nyeste.
  Du skal søge nye apparater hver 4. år, og der er ofte lang ventetid på at få høreapparater. ”Der sker kvantespring inden for teknologien i høreapparater på bare fire år,” fortæller Dorte. ”Derfor betyder det meget, om du får den nyeste model, eller om du får en ældre model. Problemet med høreapparater, hvis det ikke er
  den nyeste teknologi er, at de forstærker bare alt. Hvis jeg fx sidder i en kantine med baggrundsstøj
  eller hvis vi sidder flere sammen og snakker, hvilket man jo ofte gør, så kan jeg ikke følge med i, hvad alle siger. Jeg kan kun lige høre den, der sidder ved siden af eller overfor. Så bliver jeg hurtigt tabt.”

  Afsøg muligheder

  For at undgå ventetiden på nye høreapparater, har Dorte hver gang ringet rundt til høreambulatorier i andre regioner for at høre til deres ventetider, og det er på den måde lykkedes hende at forkorte ventetiden.

  ”Man må afsøge de muligheder, man selv kan. Jeg har ringet flere gange og forklaret min situation og
  måske været lidt insisterende. Nogle gange må man blive ved – også selvom man føler sig besværlig”.
  ”Det er jo ikke fordi systemet, eller de mennesker, der håndterer det, vil dig det dårligt. Jeg har mødt mange
  søde mennesker, der gjorde alt, hvad de kunne.”

  For Dorte betyder det meget at have den nyeste teknologi i høreapparater:

  ”Gode høreapparater betyder bare alt for dine sociale muligheder og for livskvaliteten. Man føler sig hurtigt
  udenfor, hvis man har svært ved at høre og misser mange ting, folk siger.”

  Stå ikke alene

  Hvis du skal til at søge om høreapparater er Dortes råd, at du ikke står alene: 

  ”Det er vigtigt at have nogen at snakke med om, hvad du kan gøre og have andres erfaringer. Det kan være
  godt at være medlem af foreninger, fx patientforeningen, så du kan sparre med folk, der ved noget. Du
  kan måske også få en hørekonsulent med dig, høreforeningen, din ørelæge eller andre. Jeg har selv fået hjælp af en hørekonsulent, og min ørelæge har skrevet en udtalelse om mit behov. Det er jo også livskvalitet,
  at du ikke hele tiden skal stå alene med tingene, men ved, hvor du kan hente hjælp."

  Vær åben om høretab

  Dortes råd er også, at du er åben og fortæller andre om dit høretab og hvad der hjælper dig i hverdagssituationer. Hun har set mange tilfælde, hvor folk trak sig, fordi de ikke havde gode høreapparater, eller de ikke var godt nok tilpasset: 

  ”Det kan være en hjælp, hvis du kan se folks ansigter, når de taler til dig eller, at de er opmærksomme på at
  tale tydeligt og på, om du udfordres af støjende omgivelser. Hvis du er åben om dit høretab, kan du være med til at inspirere andre. Du opdager måske andre, der er i lignende situation, og det kan endda være, at du selv kan få et godt høre-hack."

  Kan høre instruktøren

  Dorte er meget glad for sine nye høreapparater, da de er bedre til at fjerne baggrundsstøj. Ud over teleslynge, kan de også kobles på mobilen, så når den ringer, går lyden direkte i høreapparaterne. Så kan Dorte bruge dem som hovedtelefoner, og hun behøver ikke stå af cyklen, være afhængig af streamerkæde om halsen eller flå høreapparatet ud, hver gang hun skal tale i telefon. Dorte går til yoga i sin boligforening, og i lang tid kunne hun ikke høre, hvad instruktøren sagde og måtte skæve til de andre for at se, hvad de gjorde. Men med de nye høreapparater, kan hun endelig høre instruktøren. 

  ”Det var en fantastisk fed oplevelse. Det betyder utrolig meget. Med ny teknologi bliver alting nemmere, og man føler sig mere som alle andre.”

  Sidst opdateret: 4. december 2023