Gå til hovedindhold
Fællesskaber og ensomhed

Vejen til godt naboskab

Mange bor i kvarterer og opgange, hvor man ikke kender hinanden. Et godt naboskab kan gøre ens hjem mere trygt og man kan få hjælp, hvis man bliver syg eller noget går i stykker. Men hvordan får man gang i det gode naboskab?

  • Læs op

Indhold

    Af Lea Maria Fruergaard Grandt 

    “Der er mange, som bor dør om dør og som savner nogen at snakke med, gå en tur eller drikke kaffe med,” fortæller Dorte Pedersen, Beboerkonsulent i AL2bolig. 

    “Heldigvis kan alle gøre noget for at styrke naboskabet i ens område og gøre dagligdagen både sjovere og hyggeligere. Små tiltag kan gøre en stor forskel, både for dig selv og dine naboer.” 

     Dorte Pedersen har 6 gode naboråd, som du kan lade dig inspirere af.  

    1. Byd tilflyttere velkommen
    Lav fx en ordning i opgangen eller i kvarteret, hvor nye bliver budt velkommen med en blomst eller chokolade. Så får man budt velkommen og sat ansigt på hinanden, og så er det meget nemmere at række ud til hinanden efterfølgende. 

    2. Lån hos naboen
    Førhen lånte man en kop sukker af sin nabo, hvis man løb tør. Nu har butikkerne hele tiden åbent, men i virkeligheden er det vigtigt, at vi engang i mellem låner en kop sukker. Vi skal huske at række ud til hinanden, for det er ud af de små møder, at det gode naboskab vokser.  

    3. Lav traditioner
    Lav traditioner med dine naboer fx vejfest, drik julegløgg eller lav fællesspisning sammen. Så ved alle naboerne, at der er noget, man plejer at gøre og på måde sikrer man fælles oplevelser i ens kvarter eller opgang.  

    4. Arranger aktiviteter
    Hvis du gerne vil lære din naboer bedre at kende, så gå sammen med en anden og inviter på kaffe eller en onsdags gå-tur. Accepter, at det ikke nødvendigvis er alle, der vil være med. Men for dem der vil, kan det gøre en kæmpe forskel - og for dig selv.  

    5. Fælles lokaler
    Hvis du ikke har mod på at invitere folk hjem så brug de nærliggende fælles lokaler til at mødes fx et fælleslokale i boligforeningen, det lokale Folkehus, bylivshus eller bibliotek. På den måde styrker I både naboskabet og jeres fælles kendskab til lokalområdet.  

    6. Puljer
    Du/I kan også søge puljer, der støtter fællesskabende initiativer. I Aarhus Kommune findes flere puljer, og hvor du/I kan få støtte til fx fællesspisninger, krea-klubber eller opstart af fællesskaber. Det er motiverende at få støtte til ens idé, og det behøver ikke at være svært at søge penge.  

    Sidst opdateret: 8. november 2023