Gå til hovedindhold
Fællesskaber og ensomhed

Eksperten: ”Vi skal forebygge ensomhed, inden den bider sig fast”

Aarhus Kommune har som en af de første kommuner i Danmark en konkret strategi mod ensomhed. Med den i hånden skal vi som kommune og civilsamfund forebygge ensomhed i alle aldersgrupper.

  • Læs op

Indhold

    Af Kasper Fryd Kristensen 

    Tallene for ensomhed i Danmark er bekymrende. Det kaldes en folkesygdom, der koster samfundet 8 mia. kr. årligt. På landsplan oplever 55.000 ældre over 65 år svær ensomhed, og i Aarhus Kommune føler mere end hver 10. borger sig ofte uønsket alene. 

    "Alle kan blive ramt af ensomhed," fortæller Mia Saskia Olesen, der er konsulent i Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune. "Men der er en række livsomstændigheder, der øger risikoen markant. Viden om disse livsomstændigheder skal vi bruge mere aktivt til at forebygge ensomhed blandt både unge, voksne og ældre."  

    "Mange mennesker kender følelsen af forbigående ensomhed, det er en del af livet. Men problemet er, når følelsen bider sig fast og bliver vedvarende. Så bliver det langt sværere at bryde med ensomheden.” 

    Et fælles ansvar 

    Som Mia Saskia Olesen forklarer, er det på tide, at vi anskuer ensomhed på en anden måde, hvis vi vil komme den til livs.  

    ”Den lidt forældede tankegang om, at ensomhed er den enkeltes eget problem, fører til, at nogle føler det skamfuldt at blive ramt af ensomhed. Sådan skal det ikke være. Ensomhed er et fælles problem, og derfor også et fælles ansvar at løse. Det er ikke noget kommunen kan gøre alene, og det er afgørende, at vi bliver bedre til at komme det i forkøbet. At få den rette støtte eller blive inviteret ind i et fællesskab kan være det, der afgør, om en følelse af ensomhed bliver forbigående eller langvarig. Og her kan alle gøre noget: familien, foreninger, naboen, kommunen,” siger Mia Saskia Olesen. 

    Mia Saskia Olesen har været med til at udvikle ”Aarhus for fællesskab og medborgerskab”, Aarhus Kommunes fælles strategi mod ensomhed, der blev vedtaget af et enigt Byråd i april 2022. Strategien har et særligt fokus på forebyggelse. 

    "Aarhus for fællesskab og medborgerskab"

    Forebyggelsesstrategien fremhæver fire temaer, hvor det er vigtigt at sætte tidligt ind: 

    1. Byrum og samlingssteder 
    Hvordan kan vores inde-og uderum invitere til, at vi taler sammen og møder nye mennesker?

    2. Støtte i livsovergange  
    Hvordan kan vi støtte mennesker, så de forbliver i fællesskaber eller kommer godt videre, når svære omstændigheder rammer dem? 

    3. Fællesskaber for alle  
    Hvordan kan vi åbne byens fællesskaber op, så alle - også de, der er sårbare - får reel mulighed for at være med? 

    4. Naboskab og medborgerskab  
    Hvordan kan vi som medborgere passe endnu bedre på hinanden ved at turde række ud til mennesker nær os? 

    Bliv klogere på strategien 

    Sidst opdateret: 8. november 2023