Gå til hovedindhold
Klima og bæredygtighed

Danny og Brian holder nærmiljøet rent 

Hver måned er Miljøteamet på Snåstrup Vestergård ude og samle skrald i lokalområdet i Harlev. Danny og Brian er med stort set hver gang, fordi de gerne vil være med til at holde naturen ren.

  • Læs op

Indhold

     

    Tekst og foto Anja Ziegler 

    Danny på 24 år og Brian Hemdorff i 40’erne bor på botilbuddet Snåstrup Vestergård i Harlev, og de går meget op i at passe på jordkloden. De er ikke glade for at se alt det affald, som bare bliver smidt i naturen. 

    ”Det sviner, det ser ikke godt ud,” fortæller Brian.  

    ”Og det er ulækkert,” supplerer Danny, ”man kommer til at træde i det, og det lugter.” 

    Gevinst hver gang 

    Selvom Miljøteamet på Snåstrup Vestergård samler skrald hver måned, er der altid masser at hente. De finder mange cigaretskodder, lattergaspatroner og flasker med og uden pant. De har også fundet større og mærkeligere ting som fx et bilsæde, et toilet, kæmpe gasflasker og asbestplader. Under coronanedlukningen fandt de især mange mundbind og take away-emballage.

    Brian går meget op i at få alle de små ting med, når de samler affald. Han når derfor ikke lige så stort et område som de andre, men til gengæld kan man være sikker på, at der er støvsuget for selv det mindste stykke skrald.  

    Det startede med... 

    Projektet med at samle skrald startede efter foråret 2018, hvor aktivitetsmedarbejder Pedro da Palma arrangerede, at beboere fra Snåstrup Vestergård deltog i Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling. Da beboerne så, hvor meget affald, de kunne samle på to timer, ville de ud at gå flere ture.  

    ”Det gav så meget mening for dem at holde naturen ren, at de spurgte, om vi ikke kunne gå mere end én gang om året”, forklarer Pedro da Palma, som straks greb den gode idé og blev tovholder for Miljøteamet. Miljøteamet blev startet op i samarbejde med en engageret lokal beboer i Harlev, Peter Barlach, som også er med ude og samle affald næsten hver gang. 

    Fra affald til loppemarked 

    På Snåstrup Vestergård går de meget op i bæredygtighed, og Brian er også tit med ude på Lystrups genbrugsstations REUSE-container og hente ting, som de kan sælge på botilbuddets loppemarked.  

    ”Vi finder altid noget, vi kan bruge på genbrugsstationen”, fortæller Brian, ”armbåndsure, legetøj, lamper og en rulle affaldsposer, som ikke er åbnet.”  

    Loppemarkedet har åbent hver torsdag kl. 9-11.30 og er så populært, at de ikke behøver reklamere for det med andet end et skilt ved vejen.  

    Tag ansvar 

    Både Brian og Danny ville ønske, at folk smed affaldet i skraldespanden i stedet for på jorden.  

    ”Man kan bede folk smide det i skraldespanden, men man kan ikke få dem til at gøre det – det ville ellers være det mest oplagte”, forklarer Danny, ”det er folks eget ansvar, det eneste man kan gøre, er at sige noget til dem.” 

    Danny vil helst ikke diskutere med folk, men han har enkelte gange bedt andre om ikke at smide flasker eller affald på gaden. Det har ikke fået dem til at lade være, så Danny samler selv affaldet op: 

    ”Det er ikke i orden, heller ikke for naturen”.  

    Danny er opdraget til ikke at smide affald i naturen, og derhjemme samler han pap, plastic og glas til genbrug, selvom han bor i en 1-værelseslejlighed.  

    ”Man behøver ikke bo i en stor villa for at kunne sortere,” fortæller Danny og viser en skraldepose frem, hvor der ligger pap, plastic og glas rodet sammen.  

    ”Jeg samler det her i lejligheden, og så går jeg ud til containerne og sorterer det der.” 

     

    FAKTA 

    • Snåstrup Vestergård i Harlev er et Bo- og Aktivitetstilbud til voksne med udviklingshæmning og eventuelle udviklingsforstyrrelser og til voksne med udviklingshæmning med dom til ophold i en boform. 
    • Tilbuddet har plads til 22 beboere og arbejder under servicelovens §§ 103, 104, 107 & 108. 
    • På Snåstrup Vestergård har de stort fokus på klima og bæredygtighed, både i det pædagogiske arbejde og i den daglige drift. De samarbejder bl.a. med Ren By Aarhus, som også har været med ude og gå på affaldsindsamling. Derudover har de fokus på madspild i køkkenet, og de kører ud til supermarkeder og henter varer til Skraldecaféen. 
    Sidst opdateret: 9. november 2023