Gå til hovedindhold
Temaportrætter

"Vi har kun ét liv"

Han deler sundhed op i tre kategorier: Hjerne, krop og sjov, hvor det sjove minimum skal udgøre 50%. Jægersoldat og politiker Helge Adam Møller har rundet de 81 år. Han laver dagligt 45 armstræk, spiser kage og snupper et glas rødvin. Og så læser han meget, taler meget og griner frem for alt meget.

  • Læs op

Indhold

    Tekst: Jannie Lindberg Sundgaard   Foto: Heidi Maxmiling

    På sin vis er han en kontrasternes mand med interesse for både murstenstykke biografier om Churchill og skrigende pink biografi om Helle Thorning- Schmidt. Kage står som oftest på den daglige menu, men også et stramt (nærmest militaristisk) træningsprogram. De tre ugentlige besøg i fitnesscentret er noget, “... som bare skal overstås,” så der er plads til både rødvin og champagne.

    Det er ikke svært at blive fascineret af den lidt kantede og samtidig så smilende herre, der rummer så mange facetter. Man vil godt bare lige spørge om lidt mere, så det gjorde vi – og her kommer resultatet.

     

    HJERNEN

    Med en mor, der var politiker, og en far, der både var soldat og politiker, er karrierevejen for Helge Adam Møller ikke grebet ud af det blå.

    Hvordan startede det hele egentlig?
    “Som barn var jeg spejder, og jeg elskede at være på lejrture i skoven, overnatte i bivuak, lave bål og spise brændt havregrød. Jeg tænkte, at min far havde verdens bedste job i forsvaret. Han tog på ture i naturen og overnattede i bivuak. Ind imellem kom han kørende hjem i jeepen i middagspausen. Det var noget, som fik de andre unger i gården til at kigge. I dag ville man jo blive afskediget, hvis man kørte hjem i jeep. Det er markant mere firkantet i dag. Vi skal for enhver pris sikre, at alt er dækket ind.”

    “Tag fx en ældre beboer på et plejehjem, hvor en social- og sundhedsassistent vurderer, at beboeren har brug for at få ble på hver dag. Den beslutning kan hun ikke bare træffe. Det skal igennem en masse godkendelser først. Hvor er respekten for hendes faglige vurdering og kendskab til beboeren?”

    Var det derfor, du gik ind i politik? 
    Ja! Da jeg var ung officer i 69’, tror jeg det var, sad vi engang nogle stykker i officersmessen og diskuterede et eller andet, vi var utilfredse med. I den modsatte ende af messen sad en oberstløjtnant. De par stykker, jeg havde diskuteret med, gik, og så kaldte oberstløjtnanten pludselig på mig: “Premierløjtnant Møller! Jeg hørte, de besværede dem over... (hvad det nu var vi havde diskuteret). Hvad har de så gjort ved det?”

    “Jo, svarede jeg, vi har jo ofte talt om, at...” Og så afbryder han mig: “Det var ikke det, jeg spurgte om. Jeg spurgte dem om, hvad de har gjort ved det? Så gør dog noget ved det!” “Netop dét har været min ledetråd siden – så gør dog noget ved det.”

    "Jeg tror, jeg har 15 bøger om Churchill"

    Bøgerne

    Litteratur fylder godt op hjemme i stuen hos Helge Adam Møller. Han elsker at læse og blive både klog og udfordret af en god bog.

    Bøger holder ifølge Helge Adam Møller hjernen i form - de både udfordrer og gør én klogere. Favoritterne er biografier, men han har også kastet sig over alle de store klassikere.

    Hvad er den bedste bog, du kan få fingrene i?
    “Det er svært at sige... jeg elsker biografier. Obama, Churchill (red. Winston) – jeg tror, jeg har 15 bøger om Churchill, han er jo den mest fascinerende af dem alle. Så har jeg læst Helle Thorning- Schmidts: "En blondines bekendelser", hvor jeg er enig i halvdelen og dybt uenig i den anden. Men det er jo dét, bøger kan – både udfordre én og gøre én klogere. Og så har jeg kastet mig over alle de store klassikere, som jeg ikke fik læst i gymnasiet: Herman Bang, Hans Scherfig osv. Og så kan jeg også godt lide en god krimi. Bøger holder hjernen i form.”

    Kroppen

    En del maraton er løbet igennem Helge Adam Møllers ben, men ikke længere. Den ene ankel har sagt fra. En operation i foden for nogle år siden blev enden på løbet. I stedet bliver det bl.a. til tre ugentlige besøg i det lokale fitnesscenter, men her er det ikke lysten til fitness, der driver ham derhen.

    Hvordan har du det med din krops forfald?
    “Det er da irriterende. Jeg har et seks-minutters træningsprogram med fire øvelser, som jeg gør hver dag herhjemme. Der er armhævninger i en ribbe, håndtræning og squats.”

    Og så er der armstræk, hvor det er vigtigt at påpege, at der ikke er tale om armbøjninger, for som Helge Adam Møller med et glimt i øjet udtrykker det: “Enhver kan lave armbøjninger, det er jo bare at bøje armen!”

    “Mine søstre griner lidt ad mig, når vi tager på familieferier sammen, for så drøner jeg rundt for at finde ribber, en legeplads, eller hvad det nu kan være, som jeg kan hænge i for at lave mine daglige armhævninger. Hvis jeg ikke laver dem i bare to uger, så kan jeg måske kun lave to i stedet for fem, og det tager lang tid at komme op på fem igen.”

    “Jeg har altid gået meget op i at få træning ind som en naturlig del af hverdagen. De små ting kan gøre en stor forskel. Mine børn er opdraget med, at man altid tager trappen, medmindre det er over syvende etage. Tænk på al den gratis motion, der er bare i dét.”

    Fire bunker med tre mønter i hver symboliserer Helge Adam Møllers daglige træning. Hver dag har han nemlig tre træningspas med fire øvelser, og for hver fuldendt øvelse flytter han en mønt.

    Golffællesskabet

    Helge Adam Møller elsker at spille golf. Og han gør det så meget, han kan. For den entusiastiske golfspiller er det fællesskabet, naturen og konkurrencen både med sig selv og vennerne, der gør det hele.

    “Golf er for alle. Mange starter jo faktisk først, når de nærmer sig pensionsalderen. I sportsgrene som fx badminton og tennis skal man være nogenlunde jævnbyrdige for at få noget sjovt ud af spillet, men i kraft af handicap- systemet i golf, hvor du som nybegynder har flere slag end en erfaren spiller, så har alle en chance.”

    “Det vidunderlige ved golf er, at du både får motion, fordi du går rundt i tre-fire timer og spiller. Du bevæger dig i smuk natur og frisk luft. Og du er sammen med andre mennesker. Man kan virkelig få vendt verdenssituationen på sådan en runde golf, når man går der to-tre stykker sammen, stille og roligt, og spiller og snakker.”

    “For nogle år siden havde vi i min klub en ældre spiller, Hr. Nielsen. Han kom på forsiden af både Jyllands-Posten og Politiken for snart 15 år siden, da han var 97 år, fordi han lavede hole-in-one. Altså skød golfbolden i hullet på første slag. Et par år senere fyldte han 100 år, og vi lavede en stor jubilæumsturnering, hvor vi var 100 deltagere, alle med en t-shirt, hvor der stod: Hr. Nielsen 100 år. Sikke en fest. Hr. Nielsen spillede sin sidste runde golf som 101-årig - han døde to dage senere. Det er sgu en smuk død.”

    6 hurtige i (s)træk

    1. Hvor grønt spiser du? 

    “Jeg spiser meget mere salat, end jeg gjorde for 20 år siden. Og jeg synes faktisk, at det smager rigtig godt, især hvis der er mange tomater og lidt rå blomkål. Jeg havde forsvoret at skulle have en gasgrill, men det har jeg fået, og jeg griller meget mere nu, fordi det er så nemt lige at tænde den. Jeg laver meget mad og kan godt lide en god bøf, men min appetit er ikke helt så stor, som da jeg var yngre.” 

    2. Hvor meget alkohol drikker du?

    "Jeg drikker gerne to glas rødvin, måske fem dage om ugen. Det er de lægelige eksperter ikke så vilde med, men det gør jeg altså. Og fredag eller lørdag tager jeg gerne en Dry Martini eller en Manhattan. Manhattan er jo det, helten drikker i mange af de klassiske kriminalromaner. Der er noget New York-detektiv over det, synes jeg. Da jeg kom til Amerika første gang i 1988, fór jeg ind på den første og bedste bar og bestilte en Manhattan.”

    3. Har du nogensinde røget?

    “Nej, ikke fast. Som ung jægersoldat i Aalborg gik vi i byen i Jomfru Ane Gade, og indimellem havde vi øvelser med amerikanske soldater. De havde sådan nogle fire stk. cigaretetuier i deres feltrationer. Det var en meget fin lille, hård æske, hvor der stod Marlboro eller Camel på. Og de så jo seje ud, dem ville man gerne have. Så kunne man stå oppe i baren med sin whisky og sådan en lille pakke. Den var god til at komme i kontakt med pigerne med.”

    4. Har du været på slankekur?

    “For 30-40 år prøvede jeg noget pulver, som man skulle blande op med vand og drikke. Det skulle give mæthedsfornemmelse og smagte forfærdeligt, men jeg drak det. Hvis jeg i dag synes, jeg vejer for meget, så skruer jeg lidt ned for maden og bevæger mig mere. Jeg har en skridttæller, og den er god til at holde øje med, hvor meget jeg får mig rørt.”

    5.Hvad er din livret?

    “Jeg elsker kernerugbrød og særligt fuldkernerugbrød fra bageren i Karrebæksminde. Det kan jeg faktisk bare spise med smør på, gerne tandsmør. Og jeg skal ikke have det skåret ud, det gør jeg selv, for jeg elsker de der hesteskiver, som min mor altid kaldte de tykke skiver rugbrød.”

    “Jeg elsker at smage på alt slags mad. Jeg var en af Folketingets statsrevisorer i 14 år, og der var vi ude at rejse hvert andet år, bl.a. til lande som Bolivia, Nicaragua og Bangladesh. Mange af de steder, vi besøgte, var langt ude på landet. Der kunne det være slanger, noget meget hjemmebrændt rom eller hvad ved jeg, som vi fik serveret. Og så må man som gæst bare smage på det, der bliver serveret.”

    6. Er der noget, du aldrig ville byde din krop?

    “Nej. Jeg gør jo også usunde ting – spiser kage og røde bøffer, drikker vin og champagne. Det er jo det, som jeg startede med at sige: Det med at have det sjovt. Du skal nyde livet.”

    Hjælp til at dø

    Hvordan har du det med tanken om døden?
    “Jeg er sådan set ligeglad med, om jeg bliver 90 eller 100 år, men jeg vil gerne være rimelig fri til at gøre de ting, jeg har lyst til. Den dag, jeg skal dø, vil jeg godt have, at det sker med et slagtilfælde eller noget. Jeg plejer at sige, at det skal ske ude på hul 17 på golfbanen, når jeg har slået et godt slag, så må jeg godt falde død om."

    "Jeg vil nødigt ligge mine sidste år og skulle have sondemad og ble på. For mig er det ikke et værdigt liv. Jeg vil have kontrol over mit liv. Derfor er jeg stærk tilhænger af aktiv dødshjælp. Jeg vil have lov til selv at sige fra, hvis jeg bliver alvorligt syg eller er på vej til ikke længere at kunne genkende mine nærmeste. I sådan et tilfælde kunne jeg ønske mig at samle mine døtre omkring mig og sige: “Nu siger lægerne, at der ikke er flere muligheder. Det har været dejligt, lad os drikke champagne sammen og skåle på det, og så siger vi farvel.” Det ville for mig være en smuk og værdig afsked for os alle.”

    Er det noget, I har talt om i familien?
    “Ja, bestemt. Det ved de alle sammen. Min far, som jo var en stærk mand, officer og politiker og alt muligt, han lå sine sidste måneder og lignede en muselmand til sidst. Og det eneste, han spurgte os børn om var, om vi ikke kunne hjælpe ham væk. Det var rædselsfuldt. Og så døde han heldigvis endelig.”

    “Det er det, jeg ikke kan forstå. At vi ikke selv må bestemme, hvornår vi vil herfra eller hjælpes til at komme det. Jeg kan godt forstå, at der er nogen, der har den modsatte holdning. Det kan være af religiøse årsager eller alle mulige andre etiske årsager, og det er fint. Men jeg kan ikke forstå, at man ikke kan få hjælp til at dø, hvis det er ens personlige ønske. Det er ikke, fordi man skal tvinge sundhedspersonale, der ikke ønsker det, til at hjælpe folk til at dø, men de, som gerne vil hjælpe, burde have lov til det.”

     

    "Der er ikke noget ved at være menneske og leve, hvis ikke det er sjovt"

    Det sjove

    Når man er en moden mand i 80'erne, så har man oplevet dette og hint. Helge Adam Møller har ifølge ham selv altid været hurtig til at træffe beslutninger og holder ikke sin mening tilbage. Målrettethed er en del af hans dna, også når det gælder mængden af sjov i livet. For at have det sjovt er afgørende for et godt og sundt liv, mener han.

    Overraske andre

    “Noget jeg sætter stor pris på og har det sjovt med, er at overraske andre mennesker med ting, de bliver glade for. Det har jeg bl.a. lært af General Hillingsø i forsvaret. På et tidspunkt, da jeg var i Vedbæk under ham, var vi fem majorer, som pludselig fik besked på at stille på hans kontor, hvor han sagde: “Jeg kan se, De har lavet et virkelig godt stykke arbejde. Det må fejres.”

    Så tog han en flaske champagne frem, og der stod vi så og drak champagne og snakkede, indtil han sagde: “Nå, tilbage til arbejdet.” Det er sådan noget, der gør en forskel og er sjovt på en blank onsdag. Den vane har jeg taget til mig, så jeg har altid champagne liggende på køl.“

    “For en del år siden boede der et par modne kvinder i 80'erne her i beboerforeningen. De nævnte ind imellem, at de aldrig havde kørt i åben vogn, når de kom forbi den lille åbne sportsvogn, jeg havde på det tidspunkt. Så en dag inviterede jeg dem på en køretur langs kanalen her i Næstved. Jeg havde pakket champagne, sølvbakke og glas i bilen uden, at de vidste det. Så stoppede vi et sted ved kanalen og skålede i champagne. Det var superskægt, og de blev mægtig glade. Det er sådanne oplevelser, jeg elsker.”

    “Der er ikke noget ved at være menneske og leve, hvis ikke det er sjovt. Det betyder ikke, at det er sjovt hver eneste dag, men der skal altid være noget, som du kan lide og har det sjovt med i dit liv. Som små vaner eller familietraditioner.”

    Hvad betyder familie for dig?
    “Rigtig meget. Jeg har tre søstre, som jeg ser så ofte, det lader sig gøre, og så har jeg to døtre og blev morfar for tre år siden for første gang. Det er fantastisk.”

    “Vi tager gerne én gang om året på en stor familietur, hvor vi måske er 20-30 mennesker, som samles i et lejet hus eller noget lignende. Det er en god måde at være sammen på, for der er altid nye kærester, børn, børnebørn osv., som man ikke kender så godt. Der er tid til at danne nogle ordentlige relationer og ikke mindst have det sjovt sammen.”

    Sidst opdateret: 15. oktober 2024