Gå til hovedindhold
Kurt kommer forbi

Kurt kommer forbi… Bjørn Eppler 

Efter 10 år som pensionist blev Bjørn iværksætter. Som 75-årig realiserede han en gammel drøm. Han blev iværksætter og åbnede Aarhus Padel Center i Viby. Bjørn Eppler er historien om, at det aldrig er for sent at udleve en drøm.

 • Læs op

Indhold

  Tekst og foto: Kurt Leth 

   

  “Livet som pensionist blev mig for ensformig og kedelig,” siger den tidligere TDC-chef Bjørn Eppler. 

  Derfor investerede Bjørn Eppler nogle af sine sparepenge fra et langt arbejdsliv i Jysk Telefon og TDC i et center for padel-tennis i Viby. 

  Den nu 77-årige tidligere direktør i TDC er et klart bevis på, at det aldrig er for sent at blive iværksætter. 

  Mange topstillinger 

  For godt et par år siden gik Bjørn Eppler i gang med at projektere og investere millioner af kroner i et stort center for padel-tennis - Aarhus Padel Tennis.  

  “Ja, det er godt nok i en sen alder at skabe sin egen virksomhed, og det kan godt være, at jeg er på vej mod de 80 år, men indeni føler jeg mig som en 40-årig.” 

  I hele sit arbejdsliv var manden bag Aarhus Padel Tennis i Viby  

  tilknyttet Jysk Telefon senere TDC. Lige siden han blev færdig med økonomistudierne på Handelshøjskolen i Aarhus, til han gik på pension i 2009, havde han en perlerække af top-stillinger bl.a. var han kontorchef, markedschef og indkøbsdirektør - og han sluttede som ejendomschef. 

  “Det var alle spændende jobs i en stor virksomhed i en rivende udvikling. Min opgave var at overholde budgetter i de afdelinger, jeg var chef for. Jeg havde på intet tidspunkt ansvaret for bundlinjen, om det gav overskud eller underskud. Det var der andre afdelinger og chefer, der tog sig af.” 

   

  Savnede ansvar 

   “Som pensionist savnede jeg et forpligtende ansvar. At stå i spidsen for en virksomhed, hvor man selv har tjek på indtjening og rentabiliteten i det hele. I mine yngre år spekulerede jeg ikke på at blive selvstændig. Det var mest i håndværksbranchen, at man startede sin egen virksomhed. Det var først senere i livet, at jeg tænkte, at det kunne være fantastisk at få sit eget. Men ideen manglede.” 

  "Efter de mange år i TDC med det ene spændende job efter det andet, følte jeg mig efterhånden reduceret til et liv som havemand. Vores egen og mine to døtres. Jeg kunne mærke på mig selv, at det ville være godt, hvis der snart skete noget mere i mit liv.” 

  Kan jeg det? 

  Bjørn Eppler havde i flere år haft en drøm om at få sin egen virksomhed. Han havde blot ikke ideen.  

  “Men pludselig var den der. Ideen blev leveret af min nevø Mikkel. Han sagde:  Byg et center for padel-tennis.”  

  “Mikkel ved, hvad han taler om. Han driver et rejsebureau i København og kunne mærke, hvor stor efterspørgslen er efter padel-rejser. Han fortalte, at danskere - unge som ældre - i stor stil rejser til Spanien for at spille padel-tennis. Så han sagde til mig: Byg et center for padel-tennis og få mere indhold i livet.” 

  “Jeg tog ideen til mig. Men overvejelserne om det nu også var godt for mig at gå i gang med et så voldsomt projekt som 75- årig, dukkede op, og tvivlen nagede mig. Var jeg nu alligevel ikke blevet for gammel til at kaste mig ud i et liv som iværksætter? Sådan tænkte jeg, da den første begejstring over den gode idé, havde lagt sig. 

  “Men så prikkede den ene af mine døtre til mig og motiverede mig. Og jeg blev enig med mig selv om, at det aldrig er for sent. Jeg tænkte, at jeg ville fortryde det, hvis jeg ikke realiserede drømmen." 

  “Igennem år og dag har jeg mødt mange mennesker, som har fortrudt ting, de ikke fik gjort. Den situation ville jeg ikke rende ind i.” 

  “Det var såmænd heller ikke, fordi min kone Connie var særlig begejstret for ideen i starten, men vi fik fælles fodslag. Og vi gik i gang med projektet sammen med vores to døtre.” 

  Mange hobbyer, men...

  Bjørn Eppler indrømmer, at det har været en ordentlig tørn at kaste sig ud i. Han har fået brug for alle sine kvalifikationer fra tiden i Jysk Telefon og TDC. 

   “I et halvt års tid inden åbningen af centret var vi for alvor på arbejde - fra etableringsfasen i foråret 2019 til åbningen i oktober 2019. Vi stod bl.a. selv for malearbejdet i de 2200 kvadratmeter store tidligere fabriksbygninger.” 

  Og i dag står Bjørn Eppler så som indehaver af det nye og moderne center for padel-tennis på Gunnar Clausensvej 13 i Viby. Dér hvor pålægsfabrikken Plumrose lå og som senere blev lager for Søstrene Grene. 

  Han er en tilfreds og stolt mand i dag, når han viser rundt i det store område med i alt seks baner, loungeområde med rustikke pallemøbler, fine bade- og omklædningsfaciliteter. 

  “At forberede og etablere et så stort center har været en fantastisk proces. Det har været skønt igen at have mange bolde i luften.” 

   “Stille og roligt kunne jeg have levet et liv med mine rare pensionspenge. Tiden kunne jeg såmænd også nemt få til at gå. Jeg er medlem af en gå-klub for tidligere fodbold- og håndboldkammerater og et ålelaug, hvor vi mødes seks gange om året, er jeg også med i.” 

  Royale kortspil 

  Og så bruger Bjørn en pæn del af sin fritid på kortspil. Ligesom han var en blændende fodboldspiller på AIA’s 2. og 3. divisionshold i sin tid, er han rigtig dygtig til det franske kortspil Tarok. To gange er han blevet Danmarksmester i spillet, der sværhedsmæssigt rangerer på linje med bridge. Ved et par lejligheder har han været inviteret ind på Marselisborg Slot for at spille Tarok med nu af døde prins Henrik. 

  “Prinsen var en meget behagelig og sjov person, og når vi kom til frokosten, spiste dronningen med. Det var både spændende og hyggeligt.” 

  Men hvorfor ikke bruge pensionisttiden på alle de gode hobbyer eller på at rejse i stedet for at kaste sig ud i det her erhvervseventyr: 

  “Jamen vi har rejst det, vi skal rejse. Vi har i stor stil været ude at se verden. Kongressen i Washington, Alhambra-paladset i Sydspanien, Parlamentet i London.  

  Corona og risiko 

  Åbningen af centret for to år siden fik en flot start. Der kom mange spillere, men så røg centret ind i coronaen.  

  “Den slog os meget tilbage. Hvis vi på forhånd havde vidst, at vi ville blive ramt af COVID 19, er jeg ikke sikker på, at vi var gået i gang. Men nu er vi omme på den anden side, og udøverne vender stille og roligt tilbage til centret. Så vi er fuld af fortrøstning på fremtiden. Og det skal nok blive godt igen.” 

  “Det er skønt at have noget at stå op til hver dag. Det med at have et forpligtende ansvar er blevet en indgroet vane hos mig. Ansvar havde jeg både i TDC og i fritiden som mangeårig leder i AIA-Tranbjerg." 

  Er du ikke bange for at gå fallit? 

  “Nej, for investeringerne er ikke større end, at jeg altid vil komme herfra med skindet på næsen. Og i øvrigt satser vi fuldt og helt på, at det bliver en succes.” 

  Og Bjørn Eppler føler det ikke som et tab af frihed, at han nu er forpligtet til at holde styr på padel-centret. 

  “Overhovedet ikke. Det rendyrkede pensionistliv kunne jeg ikke holde ud. Jeg ville have noget at rive i. Mine kone og jeg nyder hver dag efter morgenkaffen at tage en tur over i centret.”  

  Lev livet nu 

  Bjørn og hustruen elsker kontakten med alle de mennesker, der dukker op i centret. 

  “Her kommer både unge og ældre. Man taler så tit om, at visse unge er uopdragne. Men det er langt fra sådan, vi oplever de unge. De er altid søde og rare, og vi beundrer dem faktisk for den måde, som de passer på banerne og omklædnings- og baderummene. Vi har lige haft to års jubilæum, og det er en fryd at se, hvor velopdragne og positive de unge er. Vi har også tit besøg af elever fra skoleklasser fra byens og egnens skoler. Der er aldrig vrøvl med dem. Det er herligt."  

  “Min kone og jeg gør selv rent og klarer alt det praktiske som at rengøre bade- og omklædningsrum på centret. Det tager os ca. en halv time hver dag - som regel om morgenen. Og vi føler os ikke mere bundet end, at hvis vi skal en tur i sommerhus, får vi vores to voksne døtre eller et barnebarn til at gøre jobbet.” 

  “Som mennesker skal vi huske at gøre det, som vi brænder for, mens vi lever. Jeg plejer at sige det på den måde: Jeg har en tidshorisont, som siger, at jeg regner med blive 86 år. Der er ni år tilbage. I den tid skulle der gerne ske noget både sjovt og spændene. Og gerne noget med et rigt indhold.” 

   

  Hvad er padel-tennis 

  Det er tennis på en mindre bane omgivet af glas-vægge.  Dem bruger man til at spille op ad ligesom i squash. Ketsjerne er ikke så store som i tennis. De kan sammenlignes lidt med bordtennisbats. Blot lidt større. 

   

  Bag om Bjørn Eppler 

  Fodboldmanden Bjørn 

  Mennesker med interesse for århusiansk fodbold for år tilbage vil nikke genkendende, når de hører navnet Bjørn Eppler. Han var i flere år en af “stjernerne” på AIA´s divisionshold. En hurtig og driblestærk højre fløj. Han debuterede som 17-årig og afløste den legendariske Poul Petersen, kendt som klubbens landsholdsspiller i mange år. 

   

  TDC-manden Bjørn  

  Fra sin tid i TDC var Bjørn Eppler med til at etablere en del landvindinger, som vi i dag som tv-kiggere betragter som en selvfølge.  

  I midten af 1980’erne påbegyndtes etableringen af hybridnettet, som gav mulighed for kabel-tv. I den forbindelse var Bjørn Eppler med til direkte at finde frem til de såkaldte pakke-løsninger: lille pakke, mellem pakke og stor pakke, som vi også kender i dag.  

  Det var Bjørn Eppler, der i sin egenskab af at være markedschef for TDC, fik sportskanalen Eurosport til Danmark. Dengang var der ingen sportskanal i Danmark. Han drog ned til European Broadcasting Union - EBU’s hovedkvarter - Den Europæiske Sammenslutning af public service-tv- og radiostationer. Dengang lå det i Holland i dag i Geneve i Schweiz. 

  “Det var i midten af 80’erne. I Danmark manglede vi i høj grad en decideret sportskanal. Eurosport kunne ses i en lang række lande, men ikke i Danmark. Jeg insisterede på, at Danmark også skulle have en sportskanal. Da jeg kom derned, besluttede jeg med mig selv, at jeg ikke ville forlade EBU’s kontor, førend jeg havde et tilsagn med hjem. Jeg var heldig og fik aftalen i hus og dermed kunne TDC give seerne adgang til Eurosport.”

  Sidst opdateret: 9. november 2023