Gå til hovedindhold
Bibliotekerne anbefaler

Bibliotekerne anbefaler: November 2023

Sanserne opfanger mere, end vi normalt er opmærksomme på. Vi reflekterer bare sjældent over det. Her giver vi nogle anbefalinger inden for litteratur og podcasts, der kan bidrage til træningen af bevidstheden om dine sanser og deres evne til at opfatte verden omkring dig.

  • Læs op

Indhold

    Sjældent reflekterer vi over det, men vores sanser er konstant på arbejde. Ofte tager vi dog vores komplette sanserepertoire for givet  og indser først deres afgørende rolle for vores liv, når de svigter. Derfor er det vigtigt at huske, hvor værdifulde vores sanser faktisk er for vores verdensopfattelse - så længe vi har dem. Overvej for eksempel, hvad dine sanser registrerer, når du dykker ned i en bog eller fordyber dig i en podcast. Betragt, hvordan dine øjne optager det skrevne ord og det, der ligger mellem linjerne. Læg mærke til fornemmelsen af papiret, der glider mellem dine fingre. Lyt til baggrundslydene, mens oplæseren eller værten taler.

    Rigtig god fornøjelse
    Fra bibliotekarerne

     

    Sans: en bog om mad og smag

    Sans bog

    Simon Milwertz Philipsen

    (2020) Bog/E-bog: 88 side

    De fleste ville nok sige, at mad og smag er to sider af samme sag. Og selvom smag selvfølgelig er en vigtig komponent i madlavning, så bruger vi faktisk alle vores sanser, når vi spiser. Med Sans får læseren redskaber og øvelser til bedre at kunne udnytte alle sanser i madlavningen. Det er ikke en opskriftsbog, men en generel indgang til at forstå, hvordan et måltid bliver mere værdifuldt og sanseligt for den, der skal spise det. Dette er en bog, alle madinteresserede kan have glæde af at læse, uanset om de arbejder professionelt med mad eller står derhjemme i køkkenet. Bliv inspireret til, hvordan du bedre kan skrue op for alle sanseindtryk, næste gang du laver mad.

    Lev sanseligt:  forstå dit sansemønster

    Winnie Dunn

    (2012) Bog: 268 sider

    Få en introduktion til, hvilken indflydelse vores individuelle sanser og sansemønstre har på menneskelige relationer og det daglige liv. Gennem forskning har Dunn kortlagt fire sansemønstre, som har betydning for, hvor mange sanseindtryk vi trives med. I denne bog bliver man præsenteret for redskaber, der skal give en generel forståelse for de fire sansemønstre og gøre læseren klogere på sine egne sansemønstre. Bogen er skrevet som en lettilgængelig indføring og vejledning i, hvordan vores sanser og psykologi spiller sammen, når vi skal forholde os til sanseindtryk fra omverdenen.

    Digtsamling,  Berøringen af hud

    Pia Tafdrup

    (2022) Lydbog: 100 min.

    Berøringen af hud er femte og sidste digtsamling i Tafdrups samlede sansekvintet, De Fem Sanser, hvor hver enkelt digtsamling er dedikeret til én enkelt sans. I denne afsluttende samling opleves verden gennem følesansen og fysiske berøringer mellem mennesker, objekter og naturen. Digtene kredser særligt om 
    huden med alt det nærvær, fravær, ømhed og længsel, det indebærer. Med sine poetiske fortolkninger af følesansen giver Tafdrup både et indblik i en personlig oplevelse og det alment menneskelige ved at føle

    Brainstorm: Derfor kan  nogle mennesker høre  farver eller smage musik

    Jais Baggestrøm Koch & Asbjørn Mølgaard Sørensen 

    (2019) Podcast: eReolen: 36 min

    I denne videnskabelige podcast dykker værterne ned i hjernen og dens mange egenskaber. I udvalgte episoder stiller de skarpt på sanserne og fortæller os blandt andet om, hvorfor der hos nogle mennesker sker overlap mellem sanserne. Selve podcasten er en sanselig oplevelse i sig selv, når værterne – bevidst eller ubevidst – skaber et lydligt univers gennem baggrundslyde og akustik. Man bliver som lytter opmærksom på, hvor stor en betydning lyde har for vores opfattelse og forestillinger om andres virkeligheder. Du kan finde denne og andre episoder om sanserne på eReolen.

    Centrifugen  

    Keld Conradsen

    (2017) Bog / E-bog: 387 sider 

    Zaina og Danny er flygtet fra hver deres tilværelse i det vestlige Aarhus til et nyt, rodløst liv i København. En forårsaften mødes de to i en ny klub for mennesker, der længes efter at få deres sanser stimuleret på nye og overraskende måder. I starten er der både stor lighed og accept blandt gruppens medlemmer, men løbende udvikler der sig – nærmest uundgåelige – hierarkier. Gruppens leder, Elisabeth, viser sig at have en farverig og hemmelig fortid og et skjult formål med Den Sanselige Klub. 

    Jernlungen 

    Kirstine Reffstrup

    (2023) Bog: 311 sider 

    I 1950’ernes København ligger den poliosyge pige Agnes på Blegdamshospitalet – lammet og fanget i en jernlunge, der er altafgørende for, at hun kan trække vejret. I 1910’erne vokser et navnløst barn, der kaldes Dreng, op på et børnehjem uden for Budapest. Dreng adskiller sig fra de andre børn og bliver derfor også behandlet anderledes af både voksne og børn. De to unge er fanget i hver deres ensomme tilværelse og længes efter frihed og kærlighed. På tværs af både tid og rum opstår der et gådefuldt og ubrydeligt bånd imellem de to. Med et poetisk og sanseligt sprog fortæller Reffstrup en original og gribende fortælling om køn, krop, kærlighed, frigørelse og retten til at leve livet, som man selv ønsker det. 

    Vegetaren 

    Han Kang

    (2017) Bog: 285 sider 

    I denne sydkoreanske roman skildres Yeong-Hyes beslutning om ikke længere at spise kød. En beslutning, der både ryster hendes egen familie og stiller dem alle i et socialt dårligt lys, fordi det at spise kød er et symbol på normalitet, styrke og velfærd. Hendes brud på denne normalitet kan med tiden heller ikke længere accepteres. Hun anses for at være sindssyg og bliver indlagt på et psykiatrisk hospital, hvor hun blandt andet bliver udsat for tvangsfodring. Selvom fortællingen tager udgangspunkt i Yeong-Hyes oplevelser, berettes handlingen fra familiens synsvinkel. Kun enkelte glimt fra Yeong-Hyes egen bevidsthed sniger sig med ind i fortællingen om hendes livsændrende beslutninger. I den smukke fortælling om fravalget af kød og de konsekvenser, der følger med beslutningen, kommer smagssansen i spil på både godt og ondt. 

    Livets tynde vægge: en fortælling om et lydt hus og en natur fuld af sprog 

    Nina Burton

    (2021) Bog: 297 sider / Lydbog: 8 t. 29 min. 

    Inde i den svenske skov ligger et gammelt sommerhus, som tilhører Nina Burtons familie. Huset bliver udgangspunktet for denne fortælling, der handler om menneskets plads i naturen, livets cyklus og naturens tilstand. Gennem sommerhusets tynde vægge udforsker Burton den omkringliggende natur – lige fra himlens fugle og træernes toppe til skovbunden med blåbærbuske og kriblende myrer. Det enorme liv, der findes i skoven, bliver betragtet med ydmyghed og stor indlevelse, og hun beskriver, hvordan intelligens og hukommelse kommer til udtryk for de mange forskellige organismer. 

    Sidst opdateret: 9. januar 2024