Når musikken samler os
Et arrangement med blid jazz og bobler gav Hanne idéen til at skabe ‘Musik i Mårslet’, der i dag samler alle aldre til intimkoncerter og lokalt fællesskab.
Tekst: Marie Yde Præstholm Foto: Marie Yde Præstholm & Musik i Mårslet
Musik kan få folk til at snakke og fællesskaber til at spire. Det mærkede Hanne Thirup Fahl, da hun boede i England og var en del af landets musikkultur gennem 13 år. Hjemme i Danmark gav en jazzplakat hende idéen til at opstarte et lokalt musikfællesskab i Mårslet, hvor hun bor nu. Hun kontaktede Folkehuset Mårslets frivilligkonsulent for at høre om mulighederne, og kort tid efter var hun i gang.
I dag står hun bag månedlige fyraftenskoncerter i folkehuset og foreningen ‘Musik i Mårslet’.
En stor drivkraft for Hanne er det lokale liv. Med koncerterne kombinerer hun sin begejstring for musik med ønsket om at styrke det lokale fællesskab:
“Musikken skaber et helt unikt samlingspunkt, hvor vi finder sammen i øjeblikket på tværs af generationer. Musikken forbinder os uanset alder, personligheder og politisk ståsted. Her skaber folkehusene et trygt rum, hvor du bare kan dukke op til et event og vide, at hér kan du sætte dig ved folk, du endnu ikke kender, og starte en sludder sammen. Det er det, vi skal – vi skal snakke med hinanden.”
Når lysten driver værket
Lysten til et lokalt musikfællesskab er den gennemgående drivkraft, men arbejdet i sig selv giver også nye glæder:
“Jeg elsker at se, når noget lykkes, og hvordan jeg får nyt til at ske. Fra samarbejdet med mit netværk og udvælgelsen af artister til at få budskabet ud og det hele til at klappe. Det er en fed proces.”
“Når folk tænker frivillighed, kan man måske tænke, at man skal dedikere sig fast hver uge og udelukkende lave praktisk arbejde. Jeg ser mig selv som aktiv bruger af folkehusene. Som en bruger med særlige beføjelser til at få ting til at ske. Jeg gør det, fordi jeg elsker musikken og synes, det er dejligt at være en aktiv del af lokalsamfundet.”
Foreningen søger fonde for at holde billetprisen på maks. 100 kroner. Det er vigtigt for dem, at musikken kan være for alle, og de booker alt fra lokale græsrodsmusikere til mere etablerede musikere fra hele verden. Hanne fortæller, at det har været nemt at komme i gang, fordi folkehusene har lokaler, der kan lånes kvit og frit til åbne fællesskaber.
“Det var bare at gå i gang. Vi startede foreningen i januar 2024 og er nu over 100 medlemmer. Det er jo en kærlighedserklæring fra lokalsamfundet, at de sætter pris på koncerterne og så aktivt støtter op.”
Gåpåmod, der inspirerer
Frivilligkonsulent Sarah Hassing fortæller, hvordan Hannes arbejde allerede har inspireret flere til at bruge deres lokale folkehuse til det, de brænder for:
“Jeg er fuld af beundring for Hannes drivkraft, gode idéer og gåpåmod, og hvordan det er lykkedes hende at engagere så mange i Mårslet. Hun er et lysende eksempel på, hvordan folkehusene kan bruges til at samle folk omkring lige dét, der optager dem lokalt.”
Er du nysgerrig på, hvordan du får din idé til at ske, har Hanne et tip:
“Jeg vil klart opfordre andre til at tænke over, hvad de brænder for og gerne vil se mere af. Det er sjovt og nemt at skabe det selv.”