Gå til hovedindhold
Kultur

Du er ikke alene

Vital har været forbi en række meget forskellige steder og mennesker til en snak om fællesskaber og det at samles om en fælles interesse. Og vi har fået nogle meget kreative bud på en formidling af budskabet: ”Du er ikke alene.”

  • Læs op

Indhold

    Tekst: Jannie Lindberg Sundgaard

    Kom, som du er 

    Strikkeklubben fra Vestervang 

    Strik og hygge i Folkehuset Vestervang i samarbejde med Sankt Markus kirke. 

    Den 2. og 4.mandag hver måned mødes omkring 10 strikkeglade mennesker i folkehuset Vestervang. Her strikkes, snakkes og drikkes kaffe på livet løs. Der er en lille kerne, som kommer hver gang, og ellers er det lidt skiftende, hvem der lige møder op til snak og strik - for her er plads til alle. 

    Mange strikker på egne strikkeprojekter, men ind imellem strikkes der også firkanter af garnrester til de smukkeste kludetæpper, som Tove syr samen, og som derefter doneres til Hospice Søholms loppemarked. 

    Sankt Markus kirke støtter det gode strikkeprojekt med at give en kop kaffe og en bolle, når strikkeklubben mødes. 

    ”Det her er et sted, hvor du kan komme og mødes med andre og bare være den du er", siger Hanni, som er en af de faste strikkere. 

    Kontakt:
    Kathrine Sigaard,tlf.: 81950559
    Mail: kasi@km.dk  

    Livsbekræftende plantning 

    “Plant liv” er en kommunal indsats for plejehjemsbeboerne i Aarhus. Ada Holst er oplevelsesmedarbejder i Sundhed og Omsorg og projektleder på Plant liv. Hun fortæller:  

    "Vi mødes i fællesskabet omkring lysten til at komme ud i den friske luft og sanse, mærke og nyde naturen omkring os. Nogle gange opstår følelsen af fællesskab og samvær mellem to naboer på plejehjemmet, andre gange mellem de ældre og havevenner, fx børnehavebørn eller unge studerende. Det er så livsbekræftende på rigtig mange måder.” 

    Kontakt:
    Ada Holst, tlf.: 29203630 
    Mail: advh@aarhus.dk 

    Det sociale er i top 

    Risskov Tennisklub 

     

    To gange om ugen er der henholdsvis ”onsdagstennis” og ”fredags-drop-in”, hvor man kommer alene og spiller på skift med dem, som er til stede ved træningen. Det er smart, hvis man ikke har en fast makker. Her mødes blandt andre Ole Weiss, Tove Schrøder og Lisbeth Andersen. 

    “Jeg har spillet tennis her siden, jeg var 17 år, og nu er jeg 79. Gennem livet har jeg fået mange gode venner her. Vi har et rigtig godt fællesskab i klubben. Det er livgivende - noget jeg ser frem til, og det gør, at jeg hele tiden har noget, som holder mig fast, nogle gode rutiner. Det er givende på både det fysiske og sociale plan. Stemningen her er uhøjtidelig og uforpligtende, det kan jeg godt lide,” siger Ole Weiss. 

    “Jeg har tidligere været medlem af en anden tennisklub, hvor der ikke var så stærkt et fællesskab, som der er her. Når man er pensionist, så er det fantastisk at opleve sådan et fællesskab. Det er virkelig berigende at komme til træning og møde en masse andre. Vi slutter træningen af med kaffe og brød, hvor vi snakker om alt muligt. Jeg har fået mange nye bekendte og dannet en vintertennis gruppe med nogle, hvor vi spiller indendørs. Rent socialt er det en fantastisk klub, hvor man kan møde andre, og man bliver budt meget velkommen som ny,” fortæller Tove Schrøder. 

    “Risskov Tennisklub har reddet min pensionisttilværelse, det sociale liv i klubben betyder rigtig meget. Jeg har fået mange gode venner i klubben, venner som jeg også ser uden for klubben, det er guld værd. I vinterhalvåret spiller vi skumtennis i Bellevuehallen, så vi holder både formen og det sociale ved lige. Klubben afholder gode arrangementer og fester, fx tøseaften, gourmetaften og Wimbledon, og nogle gange arrangerer vi fællesspisning. Jeg glæder mig altid til at komme ned og spille,” siger Lisbeth Andersen. 

    Vil du være med?

    Kontakt:
    Søren S. Højgaard, formand, tlf.: 40150673
     
    Mail:
    soren.hojgaard@e2open.com 

    Trægruppen i Beder  

    Folkehuset Beder

    Hver mandag mødes trægruppens pt. 30 medlemmer, gruppen er tilknyttet Folkehuset Beder. Omdrejningspunktet er en interesse i træarbejde og socialt samvær, her tales om alt forefaldende samt udveksles inspiration og erfaringer. Derudover arrangeres interne kurser for gruppens medlemmer. Emnerne kan være instruktion i brug af maskiner, f.eks. trædrejning og slibning af værktøj. Gruppen har udført diverse reparationsopgaver for såvel personalet på folkehuset som lokale borgere i Beder Malling området. 

    “Senest har vi stillet os til rådighed for et nyt initiativ i Aarhus Kommune. Vi bemander en såkaldt Repair-bus, der hører hjemme under REUSE, og som kommunen sender rundt til de forskellige folkehuse med et tilbud til områdets beboere om hjælp til småreparationer samt hjælp til selvhjælp med mindre reparationer,” siger Peder kalser, som er en af de faste medlemmer, og fortsætter: 

    “Det giver en stor tilfredsstillelse og et mentalt boost at kunne mødes med ligestillede og samtidig vide, at hvis man har en ting, man går og tumler lidt med, så kan man få en snak om det i gruppen. Den energi, man lægger i at være og gøre noget for andre, får man tilbage, så man kan gå hjem efter mødet i lidt bedre stemning.”  

    Kontakt:
    Peder Kalser, tlf.: 30236121
    Mail: kalser@live.dk 

    Sidst opdateret: 14. november 2023