Gå til hovedindhold
Kultur

Kreative frillige: “Vil du lave en ny lucia?”

Der er mange måder at være frivillig på. Mød her Ada Helene Kragh, som står bag Aarhus' kæmpe luciabrud.

 • Læs op

Indhold

  Tekst: Jannie Lindberg Sundgaard Foto: Per Bille


  “Det var midt om sommeren, da Ulla Lund, frivilligchef, stillede mig det spørgsmål. Og jeg var ikke i tvivl: ‘JA! Men den skal have en
  anden næse,’ svarede jeg. Den gamle lucia havde en næse malet på, og det var alt for fladt at se på. Jeg er billedkunstner, så der var en vis faglig stolthed forbundet med at påtage mig opgaven.”

  “Jeg startede på luciabruden i august 2020, og i november rykkede hun ud af min stue. Der havde min kæreste og jeg også spist ved sofabordet i to måneder, for luciaen var vokset ret stor. Ned fra tre kroge i loftet byggede jeg luciabruden papstykke for papstykke.
  Et par andre ReThinkers tømrede et skulderparti sammen og to murerbaljer blev brugt som støtte til at sætte hovedet fast. En anden ReThinker syede kjolen af en presenning, så den kan holde til regn uden at blive tung og våd. Håret er bobleplast, og glorien har vi fået lavet af et professionelt lysfirma. Den er bogstaveligt talt “glorien” på værket.”

  “På grund af corona kom vi ikke ud at gå optog før julen 2022. Men da var det også som juleaften – bare gange 10. Det var kæmpestort.
  Man kunne se folk stod der med “wow” i øjnene. Det var virkelig fantastisk.” “Mit frivillige arbejde som ReThinker er en vigtig del af mit liv. Jeg fik i 2011 konstateret sclerose, som gør, at jeg ikke arbejder længere, men jeg har det godt. Det handler også om at gøre noget for at blive ved med at have det godt. Som førtidspensionist forventer ingen, at du dukker op kl. 8. Du skal selv sætte kroge ud til det virkelige liv. Du skal ud og blive trykket lidt på af andre mennesker og forholde dig til dem, så du ikke lukker dig om dig selv.”

   

  Vil du være ReThinker?
  De frivillige ReThinkers er en del af fællesskab, som løfter i flok på egne deltagerpræmisser: Nogle deltager i mange opgaver, andre i få. En ReThinker vælger selv, hvor mange eller hvor få opgaver han / hun ønsker, og der er opgaver hele året. ReThinker er en del af VisitAarhus.
  Læs mere https://www.visitaarhus.dk/frivillig-rethinker

  Sidst opdateret: 8. november 2023