Gå til hovedindhold
Kultur

Fra Aros til Aarhus: Byvandring i fortidens fodspor

Fra stolt vikingeby til henrettelser, handelsmænd og en å, der i århundreder har været byens navlestreng, men som senere blev gemt væk af bilismen for atter at komme frem i dagens lys. Aarhus’ gader og stræder har mange gemte – og måske glemte – spor, der fortæller om byens historie. Kom med på byvandring i fortidens fodspor, se op og bliv klogere på Aarhus.

  • Læs op

Indhold

    Tekst: Maria Fast Lindegaard

    Jeg har sat Lars Bjerg fra AarhusGuiderne stævne foran Aarhus Domkirke, byens navle om man vil. For hvor bedre end her kan man starte vores byvandring gennem 1200 års byhistorie? Når domkirken rejser sig majestætisk mod himmeriget netop her, så skyldes det, at her lå offertinget for vikingerne i tidernes morgen. Her blev byen med andre ord grundlagt.

    "Da man i Aarhus skifter religion, så sætter kristendommen sig bogstaveligt talt ovenpå det gamle sted, der er helligt. Dét gør man selvfølgelig for at sikre, at der ikke bagefter er nogen, der også sniger sig til at ofre til de gamle guder for en sikkerheds skyld," fortæller Lars Bjerg.

    Han har ikke tal på, hvor mange gæster, han har guidet gennem Aarhus’ gader. Her deler han små og ofte glemte detaljer og anekdoter, der fletter en mindeværdig fortælling sammen om, hvordan Aarhus er blevet til det, den er i dag.

    Fortidens underholdning

    Og nu vi er ved navnet Aarhus, så vil de fleste aarhusianere nok hurtigt berette, at det kommer fra vikingebyens svundne navn Aros. Og det er sandt, men så alligevel ikke helt. Det kommer vi tilbage til. For her på torvet foran domkirken lod middelalderens mænd, kvinder og børn sig ofte underholde med en offentlig afstraffelse eller henrettelse.

    Vi fortsætter mod Volden, gaden som blev anlagt sidst i 1400-tallet, efter at byen omsider havde fået kongens tilladelse til at skovle den seks meter høje vold omkring det, der jo ikke længere var en vikingeby, ned i voldgraven. Den blev så forvandlet til Badstuegade. Gaden, hvor man flere steder kunne gå ind og få et bad. Indtil biskoppen fik det forbudt, formentlig fordi det ikke var ærbart nok.

    Næste stop er Lille Torv, hvor man i dag, hvis vejret ellers holder tørt, uden tøven kan gå tørskoet til Magasin. Men skruer vi tiden tilbage, så var her nu hverken torv eller huse, for området var sumpet og kunne langt op i middelalderen oftest kun krydses via nogle udlagte planker. Hvis altså man absolut skulle krydse. Men byen voksede, og Vestergade blev den vigtigste indfaldsvej fra vest, så her (og i Mejlgade) kom mange bønder ind for at sælge deres råvarer. De måtte ikke sælge dem til andre end købstadens købmænd.

    En af de første store købmandsgårde, bygget i 1597, lå på Lille Torv, hvor Magasin ligger i dag. Med årene forfaldt den i voldsom grad og var nedrivningstruet, indtil en skolelærer fik idéen til at flytte den sten for sten. Først til Tangkrogen som en del af Landsudstillingen i 1909 og senere til Botanisk Have, hvor købmandsgården, som også blev kaldt Borgmestergården, blev startskuddet til Den Gamle By. Sådan er det overalt i centrum af Aarhus. Vikingetid, middelalder og nyere tid flyder sammen, hvor end du ser hen.

    Der hvor vi i dag finder Magasin, lå der fra 1597 en købmandsgård, der senere blev startskuddet til Den Gamle By. Foto: Tanker i gang

    Åens munding

    Og så var der det med navnet. Aarhus. Vi er nået til Frederiksbroen over Aarhus Å.

    "Navnet Aarhus er en misforståelse. Aros betyder Åens Munding, men vikingerne brugte runer, og runer er hellige, så man skriver jo ikke hvad som helst med dem. I 1300-1400-tallet kom så nogle nordtyske håndværkere til byen, og de hørte Aros som Aarhus. I Nordtyskland ender mange små byer på -hus, og hurtigt tænkte de, at byen hed Årenes Hus. Huset hvor man sætter sine årer, når man er færdig med at ro. Og sådan blev det med tiden til Århus. Først meget senere finder nogen ud af, at det ikke forholdt sig sådan."

    Model af Aros ca 980. Model skabt af Morten Grønbech. Foto: Moesgaard Museum

    Model af Aros ca. 980. Model skabt af Morten Grønbech. Foto: Moesgaard Museum

    Udvid indblikket

    Aarhus gemmer på mange flere historier om alt fra hekse i Møllestien, en fattiggård i Vestergade og et bystyre, der frygtede for sit renommé, da en københavnsk journalist berettede om den ondeste gade, hvori en beværtning lod udenbys gæster – og særligt københavnere – betale mere for øllet end de lokale. Om Marselisborg Slot, rådhuset, gavlmalerierne og rytterstatuen af Christian 10. Men der er også masser af historier i – og bag – alt det nye, der hele tiden dukker op i byen. Som Lars Bjerg udtrykker det:

    "At blive guidet er – i overført betydning, bevares – at blive taget i hånden og få historierne og forklaringerne bag det, man umiddelbart selv kan se, men tit kun ser som flot, underligt, spøjst – eller ligegyldigt. Somme tider også at blive gjort opmærksom på de sigende detaljer."

    Så tag med på en af byens mange byvandringer, eller gå selv på opdagelse med app’en Opdag Aarhus, tag med Aarhus Stadsarkiv på historisk byvandring i podcasten Aarhus i ørerne - fortællinger om Aarhus eller tag med på en guidet tur i Aarhus med eksempelvis AarhusGuiderne.

    Sidst opdateret: 8. november 2023