Gå til hovedindhold
Fællesskaber og ensomhed

Bliv en del af et fællesskab

Her kan du møde tre kvinder, der har fundet nye givende fællesskaber.

  • Læs op

Indhold

    Naboer og frivillige i det lokale folkehus

    Connie Bækby manglede en makker til fællesspisning i det lokale folkehus og ringede på hos naboen. Conni Sørensen åbnede døren, og mange nye oplevelser fulgte trop.

    Tekst og foto: Camilla Wæver Steskow

    Connie Bækby, 67, er frivillig i Folkehuset Kolt-Hasselager og ved Folkestedet i Aarhus. Hun træner, rejser og arbejder også som hjælper i hjemmeplejen ved siden af tilværelsen som aktiv pensionist:

    ”Jeg kan godt lide at have en masse aktiviteter i kalenderen og lave noget, der skaber værdi for 

    andre. Min mand døde i 2015, og da jeg blev alene, skulle jeg finde ud af, hvad der giver vær­di for mig. Særligt da jeg gik på pension og fik ekstra tid at gøre med,” fortæller Connie Bækby.

    Energien smitter

    Det er tydeligt at mærke, at Connie får energi af at hjælpe andre. En af dem, hun har rakt ud til, er naboen Conni Søren­sen på 70.

    ”En dag var min frivilligmak­ker forhindret til en fællesspis­ning i folkehuset, og det fik mig til at tænke på min nabo. Hun er flyttet til Hasselager med sin mand, som hun passer derhjemme, og hun kom derfor ikke så meget ud,” fortæller Connie.

    Connie Bækby ringede på nabodøren, og navnesøsteren Conni tøvede lidt, da hun blev spurgt, om hun ville hjælpe ved fællesspisningen. Hendes mand, der stod ved siden af, var dog ikke i tvivl. ”Det synes jeg, du skal! Det lyder spæn­dende,” sagde han. Og det blev en forrygende aften. Siden har Conni Sørensen været frivillig til bl.a. loppemarked og fælles­spisninger.

    Frivillige lokalt

    Connie Bækby har boet i Hasselager siden 1974 og holder af at være engageret lokalt. ”Vo­res folkehus bliver mere og mere attraktivt for os nye pensioni­ster, og det er skønt at være en del af den udvikling. Det er jo i den her alder, vi skal lægge byg­gestenene til et godt seniorliv, så vi ikke gror fast derhjemme.”

    Conni Sørensen var nok groet lidt fast, indtil Connie ringede på døren, og det blev en unik mulighed for at møde men­nesker, hun ellers ikke ville komme i kontakt med. ”Jeg sy­nes, det er skønt at møde lokale børnefamilier i folkehuset. Nu hilser vi på hinanden, når vi mødes i Brugsen. Det er rigtig hyggeligt,” fortæller Conni.

     

    Lotte mødte andre spilleglade 

    • gennem fællesskabsplatformen www.genlydaarhus.dk

    Det startede som en online-invitation og er nu faste spilleklubber, som mødes fysisk. For mange er klubberne blevet indgangen til nye venskaber, og det er en sejr i sig selv.

    Tekst: Lea Marie Grandt Foto: Lea Marie Grandt og Lotte

    Da Lotte kom hjem fra et højskole­ophold, var hun inspireret af de mange hyggelige spilleaftner, som hun gerne ville fortsætte med, men hun manglede nogle medspillere.

    ”Så det var bare helt vildt fedt, da jeg fandt www.genlydaarhus.dk, som jo er en anderledes måde at møde nye menne­sker på."

    På hjemmesiden kan du møde nye mennesker i hele Aarhus Kommune, og du kan selv vælge, om du vil svare på andres invitationer eller selv invite­re til noget. Lotte gjorde det sidste, og lavede invitationer til både brætspils- og whistklub. Og hun var langt fra alene med ønsket om at møde andre over spil. I brætspilsklubben mødes de omkring 20 

    mennesker og whistklubben er vokset fra en til to klubber.

    ”Jeg var helt forbløffet over, hvor mange der bruger siden. Det er jo bare rigtig godt.”

    Mere end spillevenner

    Deltagerne i brætspilsklubben er blandet på tværs af alder, og whistklubben er primært for folk over 50, og det fungerer rigtig godt.

    ”Når man spiller, så tænker man ikke på, hvor gamle folk er, eller hvad de laver til daglig. Omdrejningspunktet er, at vi hygger og spiller.”

    Lotte gør meget ud af at tage godt imod nye og sørge for, at alle føler sig godt tilpas. Mange af deltagerne kommer igen og er blevet venner på kryds og tværs.

    ”Jeg har været ude at spille badminton et par gange med nogle af de andre. Alle er gode til at invitere hinanden med. Det gør mig helt vildt glad, at nogen, der starter med at komme alene, ender med at få ven­ner, som ses til alle mulige ting. Så giver det bare mening.”

    ”Jeg er kæmpe fan af genlydaarhus.dk, som er meget brugervenlig, og vil anbefa­le alle andre at bruge den. Både hvis man mangler nogen, der deler en særlig inte­resse, men også hvis man bare gerne vil udvide sit netværk,” lyder opfordringen fra Lotte.

     

    Kunne du også tænke dig at blive en del af et nyt fællesskab?

    Så kan du fx:

    • Møde nye mennesker på genlydaarhus.dk eller tale med GENLYDs fællesskabsformidler Louise på tlf.: 41 87 36 87 
    • Kontakte Folkestedets seniorvejledning på tlf.: 24 27 23 11
    • Kontakte dit lokale folkehus
    • Undersøge mulighederne i din lokale kirke eller en forening
    Sidst opdateret: 9. januar 2024