Birgit er næsten blind: "I de gode fællesskaber er jeg stadig bare mig."
For 15 år siden fik Birgit Wraa en skelsættende besked fra øjenlægen: Du kommer til at miste synet. En aggressiv øjensygdom havde ramt hende, og livet ville forandre sig for altid. Hun græd på øjenafdelingen, da hun fik beskeden. Men sidenhen har hun besluttet sig for at tage de positive briller på og kæmpe for at bevare et meningsfuldt liv i fællesskab med andre.
Birgit Wraa er 92 år, men hun føler sig ikke gammel.
”Jeg er ikke 20 år mere, men jeg opfører mig sådan,” siger hun med et smil.
Det er ikke kun hende selv, der har bemærket gåpåmodet. Lægerne er målløse over Birgits indstilling til livet, og når man spørger hende, hvad hemmeligheden er, så svarer hun:
”Taknemmelighed.”
Livet har ellers givet hende mange anledninger til at pakke hendes optimisme væk. Senest er hun faldet flere gange i sit hjem, hvor hun har boet de sidste 40 år, da synet efterhånden er helt forsvundet, og boligen ikke er bygget til svagtseende. Og hun er bange for, at det skal ske igen.
”Så nu har jeg søgt en ældrebolig i Åbyhøj på Nordrevej. Det glæder jeg mig til. Der er andre mennesker i nærheden, underholdning, gymnastik og sang. Og det er lige noget for mig. Jeg plejer at tænke, at når
en dør lukkes, så åbnes en ny, og det sker nok også denne gang.”
Betydningsfulde fællesskaber
For Birgit er sammenhængskraften til andre mennesker altafgørende. I de gode fællesskaber betyder hendes
synshandicap ikke noget. Sådan er det for eksempel i fællesskabet Møllekværnen i Folkehuset Møllestien.
Her er der plads til alle, og her kan man grine af tingene.
”Vi er jo alle forskellige på hver vores måde. Det her er et rummeligt fællesskab, og man kan mærke, at
folk er lykkelige, når de er her. Det er det bedste ved at være en del af et fællesskab. Det øger min livskvalitet, og jeg elsker at være sammen med mennesker.”
Selvom Birgit ikke kan se, hvem hun snakker med, så er det ikke noget, hun føler står i vejen for at tale med andre.
”Så spørger jeg bare: Hvem er det nu, du er? Og så er folk altid så søde til at hjælpe mig på rette spor, og nogle gange er det også en god samtalestarter.”
Der er hjælp at hente
Som svagtseende kan man ikke undgå at skulle have hjælp fra andre. Det gælder både, når Birgit handler,
skal finde vej til et sted eller i mødet med nye mennesker. Men Birgit oplever, at når hun rækker ud til andre
og spørger om hjælp, så bliver hun grebet og taget godt imod. Hun bruger også hjælpemidler, der kan gøre hverdagen og fritidsinteresserne nemmere. For eksempel har Birgit en forstørrer, til når hun spiller banko, og hun har været på blindekursus og fået redskaber til at håndtere sin nye hverdag.
”Nogle gange kan jeg godt ramme bunden, men så kommer jeg op igen, og det er især med hjælp fra andre,” fortæller en taknemmelig Birgit.
GENLYDs fællesskabsformidler
Louise kan hjælpe dig med at blive en del af et fællesskab. Savner du at komme mere ud og mødes med andre, eller er du på udkig efter nye bekendtskaber? Og har du brug for en håndsrækning til at tage det første skridt? Louise kan fx hjælpe dig med at blive en del af en spisegruppe, en kortklub eller forening i nærheden
af dig. Hun kender nemlig til rigtig mange fællesskaber og sociale tilbud i byen.
Hvis du vil høre mere om mulighederne for at møde nye mennesker eller blive en del af et fællesskab, så er du velkommen til at ringe til Louise på tlf. 41 87 36 87 eller sende en mail til genlyd@aarhus.dk med dit telefonnummer, så kontakter Louise dig. Udgangspunktet er en snak om, hvad du har lyst til og behov for. www.genlydaarhus.dk