Bibliotekerne anbefaler: November 2022

Vi skal ikke spejde langt ud i fremtiden før, at det igen er juletid. En tid, hvor det står på julehygge med både venner og familie – men samtidig også en tid, som kan være en barsk påmindelse om en ensom tilstedeværelse for dem, som ikke har nogle at fejre julen med. Det kan være rigtig svært at tale om det at være ensom – ja, nærmest tabubelagt. Her kan film og bøger hjælpe med at give nye perspektiver på ensomheden og gode ideer til, hvordan man kan komme ud af ensomheden og ind i fællesskaberne. Aarhus bibliotekerne anbefaler derfor at dykke ned i både ensomhed og fællesskabsfornemmelser, og lade dig indhylle i fortællingerne, når de både knuger i brystet og giver et smil på læben.  

Fortællinger her viser, hvor vigtige fællesskaber er, og på Aarhus Bibliotekerne er der mange muligheder for at blive del af et fællesskab. Der er læsekredse og lytteklub på Hovedbiblioteket, højtlæsning for voksne på Viby Bibliotek, avislæsning på Hasle Bibliotek og mange andre gode tilbud. 

Men for nu håber vi, at du vil læse, se og lytte med. 

Mange hilsner  

Louise Lærke Porsborg Gatten, Aarhus Bibliotekerne 

 

  

Urværk af Ane Riel (2021) 

Alma bor alene i en lille flække uden kontakt til omverdenen og er med tiden blevet menneskesky og ensom. Hun er blevet glemsom, har næsten mistet hørelsen og mange ting fortaber sig i tågede brudstykker af erindringer. Men en dag forstyrrer noget Almas tristesse. Hun får øje på en lille dreng, der går tur med sin hund forbi huset hver dag, og det får Alma til at længes efter hans selskab. Inde fra køkkenet vinker hun til drengen og et spirende venskab begynder. Ane Riel har endnu engang begået en læseværdig roman, denne gang om at være ved livets endestation og forsøge at gøre status over et langt levet liv, når hukommelsen svigter. Du kan glæde dig til en både medrivende og rørende fortælling om tiden, der går og går i stå, om alderdom, demens og ensomhed. 

Kan lånes på www.aakb.dk eller som lydbog på www.eReolen.dk 

  

Brainstorm: Ensomhed ændrer måden, vi tænker på (2021) 

Brainstorm er Videnskab.dks podcast, som går i kødet på hjernen og formidler hjerneforskning på en forståelig måde. I dette afsnit dykker Asbjørn Mølgaard Sørensen ned i begrebet ensomhed. Hvilke sammenhænge er der for eksempel mellem ensomhed og sundhedsmæssige problemer? Kan ensomhed ændre måden vi tænker på? Og hvad er ensomhedens onde spiral? Så er du nysgerrig på videnskaben bag ensomhed, og hvordan det at føle sig alene kan påvirke trivsel, så har du fundet det perfekte podcastafsnit.  

Find podcasten på www.eReolen.dk 

  

Ud af ensomheden af Benedict Wells (2018) 

Livet var sorgløst og barndommen fyld med solskin for Jules, Marty og Liz, men så mister de deres forældre i en tragisk ulykke. Efter forældrenes død ligger sorgen lige under huden på de tre søskende, og de gør alt, hvad de kan, for at såret ikke springer op. I denne overlevelseskamp forbliver de ensomme i mange år, men forenes som voksne i endnu en livsændrende begivenhed. Det er Jules, den yngste i søskendeflokken, som fortæller historien og ofte med en lidt foruroligende afslutning på kapitlerne, som får dig til at læse videre i frygt for, hvad der nu sker. Ud af ensomheden er både rørende og filosofisk. Det er en af de bøger, hvor man bliver et bedre og klogere menneske efter at have læst den.  

Kan lånes på www.aakb.dk eller som lydbog på www.eReolen.dk 

  

Film: Solkongen (2005) 

Den generte 30-årige Tommy bor stadig hos sine forældre. Da han sendes i jobtræning, møder han den dobbelt så gamle millionøse, Susse, som er ejer af en solcenterkæde, og de to ensomme sjæle forelsker sig. Denne komedie med Nikolaj Lie Kaas og Birthe Neumann i titelrollerne er garanteret at give dig et smil på læben, når det akavede par langsomt får fumlet sig frem til hinanden. Solkongen er en både sjov og finurlig film, der ikke nok med at få formidlet Susses ensomhed i hendes store hvide villa, også formår at vise styrken i fællesskab og ikke mindst i kærlighed.  

Filmen kan lånes på www.filmstriben.dk, som er bibliotekernes digitale filmtilbud til dig. Filmstriben kan bruges af alle, der er oprettet som bruger på deres lokale bibliotek.  

  

Lyt: Et hus er ikke et hjem af Peter H. Olesen (2015)

 

En midaldrende mand arver en stor lejlighed på en stille sidevej efter sin mor - her har han tænkt sig at bo til han dør. Han orker ikke længere: at flytte, at arbejde, at møde nye mennesker. Men da han overtales til at udleje et værelse i lejligheden til en ung logerende, udfordres hans tilværelse som enspænder. Et hus er ikke et hjem er en smuk beretning om en ensom mand, der holder livet og verden ud i strakt arm. En roman om ensomhed, nye begyndelser og om en mand som holder af mennesker - især hvis han kan betragte dem på afstand. Bogen er indlæst af Peter H. Olesen selv.  

Find lydbogen på www.eReolen.dk