Bibliotekerne anbefaler: Februar 2023

Vi bør inspirere hinanden og måske på den måde hjælpe hinanden med at foretage bæredygtige valg i vores hverdag – valg, der gør os alle gavn, og som kan være med til at passe på vores smukke natur.

Vi anbefaler:

  • Skønlitteratur med fokus på menneskets forhold til naturen og faglitteratur, der inspirerer til bæredygtige valg, hvad end det er i køkkenet eller i haven.
  • At lytte til erindringer om de gode gamle dage på landet, hvor hverdagen var enkel og bæredygtig.
  • At fordybe sig i bøger om vidunderlige måder at spire frø derhjemme, hvordan ”skræl ikke er skrald” og hvordan du kan forny gamle klæder med nål og tråd.
  • Og at blive betaget af filmoptagelser af den storslåede natur og det forunderlige dyreliv, vi har på vores klode.

Mange hilsner

Louise Lærke, Aarhus Bibliotekerne


FAGBØGER – om madspild, frøspiring, genbrug osv.

 

Skræl er ikke skrald: brug hele råvaren og undgå madspild

af Michael Folman Jensen (2017)

I denne bog får du inspiration til, hvordan du kan omdanne fx kartoffelskræller, citrusskræller og æbleskrog til velsmagende retter og dermed undgå madspild. Du finder blandt andet opskrifter på marmelade, pesto, chips og lækre salater.

Bog / E-bog

 

Bæredygtig kost: en guide til valg af bæredygtig kost med omtanke for miljø og dyrevelfærd

af Julie Juanita Larsen (2019)

Om begrebet bæredygtighed i forhold til kost, fx hvordan man kan undgå madspild, skære ned på kødet og forståelse for de enkelte mærkningsordninger. Med cases om fagfolk, familier og ildsjæle, der har taget et aktivt valg om bæredygtighed til inspiration samt en samling bæredygtige opskrifter.

Bog / Lydbog

 

Undgå madspild og tryl med dine rester: lev billigere, sundere og få overskud til mere

af Yvonne Luff Gottfredsen (2017)

Fokus på at inspirere mindre husstande til at lave sund, billig mad og undgå madspild. Er der spidskål tilovers fra coleslaw’en om mandagen, vil den både være super til tortillawraps om tirsdagen og til en frisk spidskålsalat om onsdagen.

Bog

 

Frø: 350 forunderlige, spiselige og magiske planter, du kan dyrke

af Søren Ejlersen, Signe Voltelen, Christine Bille Nielsen (2022)

Hvorfor begrænse sig til de mest gængse afgrøder i køkkenhaven, når der findes så mange flere muligheder? Madglade haveentusiaster vil slide dette danske opslagsværk om frøsorter i laser.

Bog

 

Visible mending: reparér, forny og genbrug dit yndlingstøj

af Arounna Khounnoraj (2022)

”Visible mending” er en reparationsteknik, som skaber en synlig reparation af fx tøj. Bogen giver dig guides til reparation og fornyelse af tøj. Dit slidte yndlingstøj kan reddes med stopning, lapning og dekoration, og et lappet hul på en skjorte kan gøres til en prydelig og personlig detalje. Bogen er til forbrugsbevidste læsere, der kan håndtere en nål eller symaskine.

Bog

 

Sy, sy, sy

af Johanne Kohlmetz (2022)

Inspiration til at upcycle tekstiler, så du kan forny garderoben uden at købe nyt. Med simple teknikker kan du lære at sy smarte shorts, slå-om-kjoler eller weekendtasker. Alle, der har lyst til at sy, kan være med – og man kan lave fine hjemmelavede gaver til dem, man har kær.

Bog

 

Kreative redesign af dine loppefund

af Lene Nissen (2016)

Kreative gør det selv-ideer til opbevaring, fornyelse af gamle møbler, loppefund som dekoration og flere andre større og mindre projekter. Bogen er smækfyldt med masser af inspiration og du får udførlige trin-for-trin vejledninger til, hvordan loppefundene kan dekoreres.

Bog / E-bog

 

SKØNLITTERATUR

 

Mormorliv: råd til at leve mere enkelt

af Jane Ibsen Piper (2021)

Personlig kærlighedserklæring til en gammel mormor og hendes erfaringer om, hvordan man lever et nøjsomt og bæredygtigt liv. En bog til dem, der vil læse om gamle dage på landet, og til dem, der vil tage ved lære af tidligere tiders enkle livsførelse.

Bog / Lydbog / E-bog

 

Ulvespring

af Kerstin Ekman (2022)

70-årige Ulf Norsttig lever et stille, lykkeligt liv tæt på naturen med sin kone, hund og de lokale jagtvenner. Men et kort møde med en ulv i skoven får Ulf til at se på sit liv og forholdet til naturen med andre øjne. En smuk livsskildring til læsere af nordisk kvalitetslitteratur.

Bog / E-bog

 

Vi er her -- digtsamling

af Liv Sejrbo Lidegaard (2018)

I digtsamlingens sansende rejse igennem Europa opstår fragmenterede oplevelser af naturen, eksistensen og fællesskaberne (og manglen på samme). Kærligheden, kroppen og begæret er en konkret og uafviselig realitet i digtene, men det er klimakrisen, krig og flygtningestrømmene også.

https://litteratursiden.dk/boeger/vi-er-her

Bog

 

FILM

 

Sneleoparden

af Vincent Munier & Marie Amiguet (2021)

I denne anmelderroste dokumentar følger vi naturfotograf Vincent Munier og forfatter og eventyrer Sylvain Tesson på deres utrolige rejse i søgen efter den mytiske sneleopard - langt, langt borte i den vilde tibetanske natur. Dokumentaren er sanselig og meditativ i dens fortællemåde og den ellers golde og barske natur transformeres til majestætisk natur rig på dyreliv.

Fra Filmstriben