Gå til hovedindhold
Bibliotekerne anbefaler

Bibliotekerne anbefaler: Oktober 2024

Kroppen er utrolig – og et vilkår for vores færden i verden. Den er central både i sundhedsmæssige, sociale og politiske sammenhænge og diskuteres selvfølgelig flittigt i litteraturen og diverse medier.

  • Læs op

Indhold

    I Danmark har vi et sundhedsvæsen, der skal tage hånd om både fysiske og psykiske udfordringer. Fysisk og mental sundhed er et stort politisk emne, og litteraturen kan være med til at sætte gang i diskussionerne.

    Kroppen er også defineret af køn og er en del af en vedvarende aktuel debat om alt fra hormoner, seksualitet, overgangsalder, fertilitet og meget mere. Køn og krop er store emner i litteraturen, der ofte kan være med til at nedbryde tabuer og skabe rum for kropslige oplevelser, der kan være både ensomme og smertefulde, hvis de ikke deles med andre. 

    Vi vil derfor gerne anbefale bøger, som viser, at kroppen kan være både fantastisk og besværlig og alt derimellem – og at der er plads til det hele.

    Rigtig god fornøjelse

    Aarhus Bibliotekerne

    Digte: Nye balancer

    Caspar Eric

    (2023) Bog og e-bog. 115 sider

    Med Nye balancer griber Caspar Eric tilbage til sin tidligere digtsamling Nike, hvor han i 2015 skrev om at være en handicappet krop i verden. I sin nye samling, der bærer genrebetegnelsen 'handicapdigte', italesætter Caspar Eric handicappet mere kropsligt og direkte, og adresserer samfundets stigmatisering og diskrimination af ‘det anderledes’.

    Digte: Smerte-hjerte

     

    Anna Rieder og Birgit Bundesen 

    (2023/24) Bog og e-bog. 128 sider

    Smerte-hjerte er digte om, hvad det vil sige at være en del af psykiatrien. Psykiaterens kontinuitetsnotat bliver her til et rum, hvor patient og behandler skriver til hinanden i et forsøg på at finde et nyt sprog for indre tilstande. Forfatteren Anna beskriver i sin digtning oplevelsen af at være patient på en psykiatrisk afdeling, og psykiateren Birgits journaler om Anna står i kontrast til poesien. De to kvinders tekster og liv fletter sig langsomt ind i hinanden.  

    Roman: SULT

     

     

    Tine Høeg 

    (2022) Bog og e-bog. 421 sider

    I SULT skildrer Tine Høeg med indlevelse den længsel, smerte, frustration og håb, der er forbundet med ønsket om at få et barn. Romanen følger forfatteren Mia, der sammen med sin kæreste uden held har forsøgt at få et barn i et år. Igennem fertilitetsbehandlingen beretter Mia om længslen efter moderskabet, fremmedgørende medicinske praksisser, parforholdet og hendes sammenbragte familie.  

    Bog: Jeg er f*cking hot! 

     

    Renée Toft Simonsen (2018) 

    Bog og e-bog. 314 sider

    Renée Toft Simonsen skriver råt for usødet om de følelsesmæssige rutsjeture, der præger de år, hvor hormonproduktionen falder igen, og nætterne bliver varme og urolige og opleves lige så intense og følelsesmæssigt overvældende som dem, der vendte op og ned på livet, da man blev teenager. Bogen er forankret i hverdagen og det almindelige livs eventyr med alt, hvad det indebærer af smukke erkendelser og fornyet visdom, der naturligt opstår, når vi kigger ind i børneværelser, som står tomme og forladte tilbage, og spørgsmålet melder sig: Hvis vi ikke er nogens mor, hvem er vi så? 

    Podcast: Kh Underlivet 

     

    Emma Libner 

    (2022) 15 min. Lyt på eReolen

    Podcasten genforhandler de idealer og tabuer, som knytter sig kulturelt til kvindekroppen. I hvert afsnit får vært og journalist Emma Libner besøg af en ny person, der med sin faglighed og erfaring bidrager til et afslappet, ærligt og ikke mindst oplysende samtalerum om kvinders underliv.  

    Film: The Eternal Memory 

     

    Maite Alberdi

    (2024) 1 t. 15 min. Lån filmen på dvd på Aarhus Bibliotekerne

    Chilenske Paulina og Augusto har været sammen i mere end 20 år. Augusto har fået Alzheimers, men hustruen bliver ved hans side. Kærligheden lever, men alt ændrer sig gradvist i takt med, at Augusto mister mere og mere af sig selv. The Eternal Memory er en rørende dokumentarfilm og en stærk menneskelig fortælling om Alzheimers. Den var nomineret til en Oscar for bedste dokumentarfilm i 2024. 

    Sidst opdateret: 1. oktober 2024