Gå til hovedindhold
Bibliotekerne anbefaler

Bibliotekerne anbefaler: Februar 2025

Frivillighed handler om medmenneskelighed og gode moraler. Temaet hører til i de store heltefortællinger om selvopofrelse for en større sags tjeneste.

Indhold

    Modsat er der også ofte en stor portion frivillighed i fortællinger om hverdagens små, gode gerninger; dem, der skaber lykkemomenter og en følelse af fællesskab.

    Frivilligt arbejde er en genkendelig og konkret måde at udleve nogle humanistiske værdier på. Verden er fuld af kriser og konflikter, og man kan let sidde med en følelse af hjælpeløshed. Frivilligt arbejde findes også i litteraturen; her bearbejdes både det medmenneskelige og mere selviske aspekt af filantropien.

    I forlængelse af de gode moraler ligger også en vis systemkritik. Frivilligt arbejde er per definition ikke-kapitalistisk og et udtryk for en form for omsorg, velfærdsstaten ikke rummer. Der er en tendens lige nu, bl.a. i litteraturen, til at diskutere omsorgsarbejde og reproduktivt arbejde; noget der spejler 70’ernes feministiske samfundskampe.

    Der er noget storladent over den frivillige selvopofrelse. Vi kender selvfølgelig motiverne fra krigshistorier og heltefortællinger i alle afskygninger. Denne slags frivillighed gør sig godt som medrivende underholdning – og det tilbyder bibliotekerne selvfølgelig masser af!

    Her er bibliotekernes anbefalinger af de bedste bøger og film, der tematiserer emnet fra forskellige vinkler.

    Rigtig god fornøjelse!

    Aarhus Bibliotekerne 

    Roman: Så længe citrontræerne gror

    Af Zoulfa Katouh (2022)

    Bog, e-bog og lydbog, 421 sider

    Før krigen brød ud i Syrien, levede Salama et helt almindeligt ungdomsliv i Homs. Nu er alt forandret. Salama arbejder som frivillig på et hospital, hvor hun hjælper de mange sårede, der dagligt strømmer ind. Hun har mistet det meste af sin familie. Det eneste, hun har tilbage, er sin bedste veninde og svigerinde, Layla, der er højgravid, og Salama er i hemmelighed i gang med at planlægge deres flugt. Men så møder hun Kenan, der vil blive i landet, og Salama må vælge mellem kærligheden eller udsigten til tryghed i et nyt land. Så længe citrontræerne gror er en barsk, smuk og velskrevet young adult-roman.

    Så længe citrontræerne gror | AarhusBibliotekerne 

    Digte: Alt hvad du ejer

    Af Caspar Eric (2018)

    Bog, e-bog og lydbog, 294 sider

    Caspar Eric er kendt for at appellere til det gode i mennesket og styrken i fællesskaberne på trods af kriser og forskelligheder. Langdigtet Alt hvad du ejer er en beretning om et jeg, hvis kæreste aborterer spontant i 11. uge. Dette giver anledning til refleksioner om sorg; en sorg over en tabt drøm om en kernefamilie, som knytter sig til en mere global sorgerfaring, som jeget bl.a. konfronteres med på en rejse til Grækenland, hvor han er frivillig i en flygtningelejr. Næstekærligheden bliver et motiv, der kan findes frem og aktiveres i vores tab, og det lille, private sorgrum kan pege ud på de større bevægelser, der er i gang i verden.

    Alt hvad du ejer | AarhusBibliotekerne

    Erindringer: Et åbent øjeblik – da mine mødre gjorde noget nyt

    Af Pernille Ipsen (2022)

    Bog, e-bog og lydbog, 463 sider

    Et åbent øjeblik er en levende og dokumentarisk fortælling om syv rødstrømper, som i sommeren 1971 ad forskellige veje mødtes på den første kvindelejr på Femø – og tog deres nye fællesskab med sig hjem til hverdagen. Sammen satte de sig for at finde ud af, hvad kvinder ville og kunne, hvis de ikke skulle relatere sig til mænd. De besatte et hus i centrum af København og fandt nye måder at være kvinder på. Det er en beretning, der handler om Rødstrømpebevægelsen, Lesbisk Bevægelse, køn, seksualitet, feminisme – og hvor livgivende og svært det er at frigøre sig fra det gamle og gøre noget nyt.

    Et åbent øjeblik: da mine mødre gjorde noget nyt | AarhusBibliotekerne

    Erindringer: Vinterbørn

    Af Dea Trier Mørch (1976)

    Bog, e-bog og lydbog, 291 sider

    Vinterbørn foregår på fødeafdelingen på Rigshospitalet omkring nytår 1975. Her flettes vidt forskellige kvindeskæbner sammen. Kvinderne kommer fra forskellige dele af samfundet, fra forskellige familieforhold og med forskellige værdigrundlag. Men på hospitalet ophæves forskellene, de bliver klædt i ens hospitalsskjorter og har alle lige svært ved at sove i den kølige hospitalsnat.

    Vinterbørn er en bog, som fortæller om et bestemt sted på et bestemt tidspunkt; Rigshospitalet i vinteren 1975-1976, men den fortæller også om noget almenmenneskeligt og vigtigheden i fællesskaber og den omsorg, vi har for hinanden.

    Vinterbørn: roman | AarhusBibliotekerne

    Film: Intet nyt fra vestfronten

    Af Delbert Mann (1979)

    DVD, 2 t., 3 min.

    En flok store drenge fra en tysk skoleklasse melder sig til krigen for at kæmpe for fædrelandet; en kamp der bliver alt andet end glorværdig. Fortælleren Paul Bäumer mister de fleste af sine kammerater og oplever, hvordan omverdenen ikke forstår krigens meningsløshed.

    Filmen er baseret på bogen af Erich Maria Remarque fra 1928.

    Intet nyt fra vestfronten (Ved Delbert Mann) | AarhusBibliotekerne

    Intet nyt fra vestfronten (Filmstriben) 

    Roman: The Hunger Games: Dødsspillet

    Af Suzanne Collins (2012)

    Bog, e-bog og lydbog, 307 sider

    I ruinerne af det gamle Nordamerika ligger nu landet Panem, som består af tolv distrikter. Hvert år tvinger magthaverne i Panem hvert distrikt til at udvælge en pige og en dreng, som skal deltage i Dødsspillet - den årlige kamp om liv og død på direkte TV.

    16-årige Kattua bor sammen med sin mor og lillesøster i det fattigste af alle distrikterne. Den dag hun står frem og frivilligt tager sin lillesøsters plads i Dødsspillet, betragter hun det som en dødsdom. Men Kattua har før haft døden tæt på, og hun er klar til at kæmpe for sit liv.

    Lydbogen er indlæst af Grete Tulinius.

    Dødsspillet | AarhusBibliotekerne

    Dødsspillet | eReolen 

    Sidst opdateret: 22. januar 2025