Gå til hovedindhold
Velfærdsteknologi

VR: Risskov-Kenya, tur/retur

Kom med på en helt særlig reportage til de kenyanske sletter... uden at flytte dig fra din stue.

  • Læs op

Indhold

    Tekst: Kirsten Skadhede Foto: Stock redigeret med AI

    Luften er tung og støvet i Kenya. Solen bager og det røde sand hvirvler rundt på jorden. Hanne kigger sig omkring og mærker et velkendt sug i maven, da en elefant langsomt bevæger sig ind i hendes synsfelt. Roligt stiller den sig helt tæt på Hanne, misser med øjnene og blafrer med de store ører, så Hanne synes næsten at kunne mærke et vindpust.

    Hjemme i den lyse lejlighed på Plejehjemmet Jasminvej har Hanne Weißschädel, 75, netop tilbagelagt de omkring 6800 km., der er mellem Risskov og Kenya, på blot én eftermiddag. Forklaringen bag den imponerende rejsetid er de virtual reality (VR) briller, der ligger på spisebordet foran hende, og som med ét tryk kan sende Hanne ind i en digital verden af feriedestinationer, koncertoplevelser og museumsbesøg:

    ”Det føles så specielt og levende at have brillerne på - det er helt som at være inde i en film,” fortæller Hanne begejstret, da hun atter er til stede i de analoge rammer i dagligstuen."

    Svære begrænsninger

    Hanne er beboer på Jasminvej, og hun deltager, sammen med husets ansatte og en gruppe øvrige beboere, i et innovationsprojekt med DokkX fra Aarhus Kommune. Projektet skal undersøge, om VR-teknologi kan skabe meningsfulde og tilgængelige kunst- og kulturoplevelser
    for mennesker, som af fysiske eller mentale årsager har begrænsede muligheder for at forlade deres hjem.

    Hanne selv har de senere år oplevet, at det er blevet vanskeligere for hende at tage del i livet udenfor plejeboligen. Sygdom har gjort, at hun er bundet til en kørestol, og selvom drømmen er at kunne komme til at gå igen, ved hun, at det kan blive svært:

    ”Alt det jeg kunne før, det kan jeg ikke nu. Mit liv har ændret sig, og det kan sommetider føles som om, mit liv på mange måder er sluttet. Min mand kommer hver dag, og vi går ofte en tur, men ellers synes jeg, at det er svært.”

    Afrikas elefanter

    For halvandet år siden flyttede Hanne ind i lejligheden på Jasminvej. Indtil da boede hun i 47 år sammen med sin mand Wolfgang i Terp. Sidste forår kunne de to fejre guldbryllup, og dagen blev holdt i selskab med parrets tre børn og syv børnebørn. En billedcollage i Hannes stue viser hele familien og midt mellem sort-hvid fotos og glade ansigter, hænger også et 14 år gammelt billede af Hanne og Wolfgang.
    Smilende i sommertøj poserer de foran en udskåret elefant i træ. Billedet stammer fra en betydningsfuld familietur til netop Kenya, hvor særligt mødet med de afrikanske elefanter gjorde indtryk på Hanne.


    Brugbare briller

    Eventyrlysten og trangen til at rejse bor stadig i Hanne, selvom fysikken sætter grænser. Derfor er VR et kærkomment supplement til plejehjemmets øvrige aktiviteter. Med sig på rejsen har Hanne Simon Kjeldgaard, der er social- og sundhedsassistent og velfærdsteknologipionér på Jasminvej. Han har været med til at implementere den nye teknologi og oplære sine kollegaer i brugen af brillerne. "

    Det var stort at opleve Hannes glæde, da hun for en stund rejste tilbage til Afrika. På min skærm kunne jeg følge med i, hvad hun så på. Jeg ved jo, at rejsen til Kenya har haft stor betydning for hende, så det var også en kæmpe oplevelse for mig, der sad ved siden af. At se en beboer blive så glad - jeg har faktisk aldrig oplevet noget lignende.”

    ”Det er ikke bare at tage brillerne på, men altid en sundhedsfaglig vurdering, om teknologien skal bruges ifm. en hyggestund, som kommunikationsredskab, sanseoplevelse eller noget helt fjerde,” understreger Simon og peger desuden på vigtigheden af samspillet mellem beboeren og den ansatte:

    ”Det er nødvendigt at følge nøje med i, hvad beboeren oplever i den digitale verden, så vi både undervejs og efterfølgende kan tale om det, og ikke mindst hvilke følelser eller minder det vækker.”

    På Jasminvej bliver der opbygget et større kartotek med forskelligartede kunst- og kulturoplevelser, som beboere og ansatte kan vælge imellem. Flere aarhusianske kulturinstitutioner indgår i projektet, fx både ARoS og Sangkraft Aarhus.

    Og Hanne har i den grad fået blod på VR-tanden:

    ”Ej, men det er en fed oplevelse, det må jeg sige. Spændende og anderledes. Jeg kunne i hvert fald godt rejse meget mere,", siger hun
    med et smil og retter på brillen.

     

    Lyst til at prøve VR?

    Hos DokkX kan du selv få en VR-oplevelse og blive klogere på Aarhus Kommunes VR-projekter.
    Kom forbi DokkX på Dokk1, niv. 2.2. 47

    Sidst opdateret: 9. november 2023