Gå til hovedindhold
Klummer

Klumme: Der er håb forude 

Skrevet af: Karin Odgaard, glad og fremtidsforventningsfuld pensionist på 69

 • Læs op

Indhold

  For nylig var jeg i biografen for at se den nye James Cameron storfilm Avatar: The Way of Water. 

  Fantastisk at se den i storformat og i 3D. Smuk, smuk. Og den stemning man kom i ved for en stund at opleve denne smukke og spirituelle planet Pandoras landskaber og smukke blå Na’vi væsner, der lever med en dyb forståelse for det vigtige bæredygtige samspil med Pandoras egenart og ressourcer. WOW! 

  (I filmen bliver denne idyl dog midlertidigt? forstyrret af menneskelig grådig indgriben.) 

  Og BANG. Så tilbage til Aarhus virkelighed efter de godt 3 timer i biografens dybe, behagelige sæder og ud i byen med dens ’voldsomme trængsel og alarm’. 

  Jeg læser, at efter at have set Avatar filmene oplever mennesker over hele verden PADS eller Post Avatar Depression Syndrome, som er en tilstand af oplevet sorg over at være afkoblet fra naturen, bekymringer om fremtiden og en utilfredshed ift. vores moderne liv. 

  Forståeligt? Måske. 

  For det sætter vores allesammens – og ikke mindst vores børns og børnebørns fremtidige klima- og biodiversitetsudfordringer i perspektiv, tænker jeg. 

  Vi ønsker jo alle sammen det allerbedste for vores børn. Og at de skal leve deres liv i en verden, som gerne må have mere ren luft, mindre støj, mere grøn, frodig og mangfoldig natur, mere glæde og ikke mindst fred. For de kommer desværre sandsynligvis til at forholde sig til at millioner af klimaflygtninge forståeligt vil bevæge sig også mod vores lille smørhul af et samfund i takt med at deres egne levevilkår i fx Afrika og Asien bliver umuliggjort.   

  Det bliver vi nødt til at handle på. 

  Og den gode nyhed er, at vi alle sammen kan gøre noget for at gøre vores dejlige planet lidt mere Pandora-agtig. 

  Politikere, virksomheder og organisationer har ansvaret for at skabe rammer ift. det samfundsmæssige, strukturelle niveau og det globale behov for en mere retfærdig fordeling af ressourcer.  

  Og du og jeg kan også bidrage: 

  • Spise mere grønt, lokalt, efter sæson og at undgå madspild 
  • Transportere os mere på gåben, cykel og i bus. Køre i (el-?)delebil og lave samkørsel 
  • Rejse med tog fremfor at flyve, og dermed gøre selve rejsen til en del af ferieoplevelsen 
  • Reparere dit tøj, købe genbrugstøj og hvis nyt, så købe god kvalitet, der holder længe 
  • Reparere dine ting i det hele taget; købe brugt, og kun købe nyt, som er absolut nødvendigt. Og gerne produceret af lokale virksomheder, der producerer og markedsfører bæredygtigt 
  • Og - når kommunevalg, folketingsvalg, mm giver os mulighed for det: at stemme på politikere, som har modet til at handle på også upopulære beslutninger. Men som også indgyder os borgere håb ved at skabe positive billeder mht. hvordan en bedre fremtid kommer til at se ud. 

  Kort sagt skal vi alle handle, hvad Mahatma Gandhi så klogt udtænkte:  

  Be the change you wish to see in the world.  

  Ikke?

  Se fx den australske film ’2040’ på DRTV, hvis du gerne vil styrke dit håb og din inspiration ift en Pandora-agtig fremtid. 

   

  Sidst opdateret: 9. november 2023