Gå til hovedindhold
Budde og borgerne

Budde og borgerne

Er en robotcafé en del af fremtidens velfærdsløsninger?

Indhold

    Da jeg og Sundhed og Omsorgsudvalget sidste år besøgte Japan (landet med verdens ældste befolkning) var det for at lade os inspirere af deres mange unikke løsninger inden for velfærdsteknologi. Der er langt fra Japan til Aarhus, og på mange områder kan vi ikke bare kopiere deres løsninger. Men vi tog en håndfuld idéer med hjem.

    Noget af det, der gjorde særligt indtryk på alle, var besøget på en robotcafé. Her blev vi modtaget af robotter, men bag skærmen sad unge japanere, der på grund af angst eller andre udfordringer har svært ved at finde deres plads på arbejdsmarkedet. Via robotterne kunne de betjene og interagere med caféens gæster; mange af dem ældre, ensomme mennesker, som fandt både selskab og nysgerrige samtaler her.

    De unge ansatte sad ofte mange kilometer væk, men alligevel var de imødekommende gennem robotten. Det var ikke alene utroligt inspirerende at opleve, det var også ordentligt: Her fik de et arbejde, en funktion og en meningsfuld relation, og de var stolte af sig selv og deres arbejde.

    Forestil jer, hvis vi i Aarhus kan skabe noget lignende. En café, hvor aarhusianere, der af den ene eller anden grund har svært ved at være til stede fysisk, kan blive en del af et fællesskab og en arbejdsplads. Hvor vi kan skabe samtaler på tværs af mennesker ved hjælp af teknologi.

    Dét kan være enormt værdifuldt; både som et tilbud til de mange unge, vi gerne vil hjælpe i Aarhus, og for de mange gæster, hvor teknologien åbner op for nye sociale møder, om det så er ensomme ældre eller teknologinysgerrige, der besøger caféen.

    Velfærdsteknologiens Hus

    I forlængelse af den japanske inspiration er vi også i Aarhus i gang med at realisere et stort projekt kaldet Velfærdsteknologiens Hus.

    Bag huset står et samlet byråd i Aarhus, og de første skridt er taget på en spændende rejse mod at skabe et nationalt center for implementering af velfærdsteknologi.

    Vi har allerede stærke miljøer som DokkX, men vi har brug for et sted til at kompetenceudvikle medarbejdere og et stærkere setup for at udvikle og teste ny teknologi samt skabe samarbejder med erhvervslivet, sundhedssektoren og uddannelsesinstitutioner om fremtidens løsninger.

    Jeg er ikke i tvivl om, at velfærdsteknologi, om det er robotter eller mindre teknologiske hjælpemidler, vil komme til at fylde mere i vores omsorgs- og ældrepleje i fremtiden. Men teknologien må aldrig kun handle om effektivisering og udvikling. Den skal bruges, hvor det giver størst værdi for den enkelte.

    Vi står med store muligheder, og jeg glæder mig til at se, hvordan vi i Aarhus kan bringe både omsorg og teknologi videre.

    De bedste hilsner
    Christian Budde, Sundhedsrådmand

    Sidst opdateret: 9. december 2024