Gå til hovedindhold
Velfærdsteknologi

I bevægelse - med lidt hjælp

Livet igennem er vi mennesker i bevægelse. I evig udvikling og på vej, hvad enten det er på vej til bussen, når vi knækker koden til et nyt sprog på aftenskolen, eller når vi rejser på tværs af landegrænser. Sommetider må vi dog have lidt hjælp til fortsat at kunne flytte os derhen, hvor vi ønsker.

  • Læs op

Indhold

    Tekst: DokkX

    På DokkX kan du møde Kirsten Rud Bentholm, Kirsten Skadhede og deres kollegaer. De to Kirsten’er er henholdsvis leder og kommunikationsansvarlig for det velfærdsteknologiske oplevelses- og udstillingsrum på Dokk1, og hver dag møder de mennesker, som af forskellige årsager står et sted i livet, hvor de eller én, de har kær, har brug for hjælp til fortsat at kunne leve et aktivt og selvstændigt liv i bevægelse.

    ”Det kan være helt konkret i form af en sygdom eller en funktionsnedsættelse, som gør at folk må gå med rollatorer eller bruge en kørestol. Men vi møder i lige så høj grad mennesker, der pludseligt står et sted i livet, hvor de skal lære at leve med en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. For mange er det en lang proces at skulle acceptere behovet for et hjælpemiddel og også finde ud af, hvordan man indretter sin dagligdag, så man stadig kan leve det liv, man ønsker,” forklarer Kirsten Rud Bentholm, leder af DokkX.

    Bevægelsesfriheden

    DokkX bugner med teknologier, som fysisk gør det muligt for folk at flytte sig fra A til B. Et eksempel er bæltet HipGuard, der er en hofteairbag, som automatisk udløses ved fald.

    "Gennem et større projekt kom vi i kontakt med en kvinde i 70’erne. Hun havde tidligere haft et par voldsomme fald og var blevet meget bange for at færdes uden for hjemmet. Frygten for at falde begrænsede hende så meget i hendes dagligdag, at hun valgte at afprøve HipGuard, og bæltet var præcis det, der skulle til, for at hun igen følte sig tryg, når hun gik ud,” fortæller Kirsten Rud Bentholm.

    Den fornyede frihed og tryghed betød, at kvinden, efter afprøvningsperioden, selv valgte at købe et bælte, så hun fortsat kan færdes sikkert uden for hjemmet. Og det at kunne bevæge sig uden for hjemmet har stor betydning:

    “Vi havde besøg af et ægtepar, som kom for at se, hvad der fandtes af el-kørestole. Hustruen havde fået udskiftet sin kørestol, men den nye model var større og tungere end hendes tidligere stol. Pludselig oplevede parret, at de ikke længere blev inviteret hjem til venner og familie, fordi den nye kørestol ødelagde både gulve og dørkarme. Deres omgangskreds blev snævret ind, og parret var selvfølgelig kede af at føle sig socialt isolerede pga. den nye kørestol,” fortæller Kirsten Skadhede.

    Efter en grundig gennemgang i udstillingen ville ægteparret derfor overveje at købe en ekstra, lettere kørestol til besøg.

    Digitale udfordringer

    Det er dog ikke kun i den fysiske verden, at folk kan føle sig begrænsede. Medarbejderne i DokkX møder mange, som har det svært med den digitale omstilling. Det kan være i kontakten med det offentlige, når det bøvler med Netbank og e-Boks eller i det daglige med apps og generelle indstillinger på mobilen:

    ”I vores AppsCafé hjælper vi hver uge folk, som gerne vil kunne navigere i alt det digitale. Det kan være personer, som er usikre på, hvordan de færdes sikkert på internettet, når de skal bruge digitale selvbetjeningsløsninger eller købe ting over nettet. Den seneste tid har vi hjulpet mange med at komme i gang med MitID, men vi har også haft besøg af en kvinde, som kom for at få hjælp til at bestille Flixbus-billetter, så hun kunne besøge sit barnebarn i København,” fortæller Kirsten Skadhede og påpeger, at hjælpen er individuel, og at der altid tages udgangspunkt i den enkeltes behov.

    Eget hjem

    Hvor en del af løsningerne hos DokkX er designet til mobilitet, er det dog lige så ofte medarbejdernes opgave at vejlede i, hvordan folk kan undgå flytning og i stedet blive lige dér, hvor de helst vil være, nemlig hjemme i deres egen bolig. Det kan blive en udfordring, når en nyopstået diagnose eller en fremadskridende funktionsnedsættelse kræver plads eller øger behovet for hjælp i hjemmet:

    ”Mange mennesker vil naturligvis gerne blive boende i eget hjem så længe som overhovedet muligt, men sommetider er pladsen i hjemmet trang eller også kræver det øget støtte for at få dagligdagen til at fungere i egen bolig,” fortæller Kirsten Rud Bentholm.

    Hos DokkX kommer besøgende derfor for at få inspiration til boligændringer, så de kan undgå at flytte:

    ”Det kan være folk, som vil opleve et drejbart toilet eller en sideforskydende vask, der giver plads til en hjælper eller kørestol på et lille badeværelse. Men det er i lige så høj grad teknologier, der skaber struktur eller hjælper hukommelsen på vej, så folk kan overskue dagligdagen i egen bolig.”

    Udover det praktiske aspekt i at skulle tilpasse sine hjemlige rammer til en ny livssituation, er det for mange en længere proces dels at acceptere en sygdom eller et handicap, dels at lære at leve et godt liv på trods. Det kan bl.a. være et problem, når funktionaliteten går ud over æstetikken:

    ”Vi hører fra mange mennesker, som sover i plejesenge, at de er kede af udseendet, fordi sengene ofte minder om hospitalssenge og derfor virker kliniske hjemme i soveværelset. Det er ikke særlig hyggeligt og gør desuden, at folk bliver mindet om deres sygdom eller handicap, så snart de træder ind i soveværelset,” forklarer Kirsten Skadhede.

    En løsning på denne problematik kan være udstillingens plejeseng Flowsleeping, der ligner en ganske almindelig boxmadras, men som kommer med bl.a. trykaflastning og elevation:

    ”Sengen gør, at du kan få opfyldt dine plejebehov samtidig med, at udtrykket og designet er hjemligt. En ekstra bonus er, at sengen kan leveres som dobbeltseng, så du stadig kan ligge tæt med din partner, hvilket selvfølgelig også har stor betydning for livskvaliteten.”

    I udstillingen: Velkommen Hjem, som lige nu kan opleves på DokkX, er de mange teknologier placeret i en hjemlig ramme, så man lettere kan forestille sig løsningerne hjemme hos én selv.

     

     

    Sidst opdateret: 9. november 2023